Objavljeno u kategoriji Svijet na 17.10.2019 21:26:00

David Sassoli nazvao tursku operaciju 'ratnim činom'

Sassoli: Turska ofanziva je ratni čin

(Patria) – Turska vojna ofanziva u sjevernoj Siriji je 'ratni čin', izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli.

On je podvukao da EU mora učiniti sve da zaustavi operaciju.

- To nije policijska operacija; radi se o ratnom činu od strane članice NATO saveza, kazao je Sassoli novinarima u Briselu u čevrtak.

On je naglasio da bi EU trebala primijeniti strožije sankcije protiv Turske što bi se odnosilo na postojeće sporazume o naoružanju, te da bi se trebali zaustaviti svi pregovori s Turskom o mogućem članstvu u EU.

Sassoli je to podvukao jer je EU već najavila da neće potpisivati nove sporazume o naoružanju s Turskom zbog ofanzive, što se ne odnosi na postojeće ugovore koji su na snazi.

'Moramo uzeti u obzir cijeli dijapazon ekonomskih sankcija prilikom odlučivanja o djelovanju u pogledu turske vlade, kazao je Sassoli i dodao da se sankcije 'moraju primijeniti na pojedince i biznise i ne smiju ugroziti civilno društvo i stanovništvo koje je već teško pogođeno ekonomskom krizom u zemlji'.  

On se također osvrnuo na bijeg zarobljenih pripadnika ISIL-a kao jednu od 'opasnih' posljedica ofanzive, te se ponovno referirao na 'oštre sankcije':

- Potrebne su vrlo oštre sankcije i pritom bi željeli vidjeti inicijativu EU koja će stvoriti temelje za zaustavljanje te invervencije, podvukao je predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli.

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android