Članak

Čim se spomene nova većina Dodik počne s prijetnjama o raspadu BiH!

Dodik je govorio i o onome što njegov partner Dragan Čović ne priča naglas, ali svojim djelima pokazuje afinitete ka tome.

(Patria) - Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervju za Pečat da ovakva Bosna i Hercegovina ne može da opstane, jer je nastala kao eksperiment i na tom nivou ostala tokom čitavog svog postojanja. Nove prijetnje došle su u momentu kada je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a sa Branislavom Borenovićem krenuo u eventualne dogovore u vezi sa fomiranjem neke nove većine na nivou BiH.

Dodik je kazao i da je BiH u stagnaciji i raspadanju i da to niko ne može da spriječi, jer ona nije nastala kao interes naroda, već kao igra i pokušaj pravljenja države.

Ističe da BiH ne treba da postoji kao država, jer je izmišljena kao dio napora određenih grupa u tadašnjoj američkoj administraciji.

Dodik je govorio i o onome što njegov partner Dragan Čović ne priča naglas, ali svojim djelima pokazuje afinitete ka tome.

"Danas treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli da se organizuju u dijelu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom, te da se koncentrišu oko pomoći muslimanskih zemalja. Tako bismo bili daleko uspješniji", naglasio je on.

Dodik je rekao i da predsjednik SDA Bakir Izetbegović, neprestanim negiranjem ustavne strukture i nastojanjem da uništi Republiku Srpsku, vodi BiH u propast.

Iz Ureda visokog predsatvnika posljednji put su na slične izjave reagirali 27. avgusta, nakon što je Dodik poslije otkazivanja sjednice Predsjedništva najavio da će, ukoliko do 5. septembra ne bude realizacije sporazuma lidera, tražiti da NSRS povuče svoju saglasnost o osnivanju Oružanih snaga, formiranju VSTV-a i uvođenju indirektnih poreza.

 

#BiH