Objavljeno u kategoriji BiH na 18.10.2019 08:55:00

BIHAĆ U Vučjaku nehumani uvjeti, UN zabrinut, vlasti nemaju rješenje

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

(Patria) - U migrantskom kampu Vučjak u blizini Bihaća trenutno boravi između 1.500 i 2.000 migranata. Situacija je blizu humanitarnoj katastrofi, a u šatorskom naselju koje je podignuto jos u junu ove godine migranti spavaju u šatorima, vodu im dopremaju u cisternama, a struja je iz agregata.

Volonteri Crvenog križa svakodnevno im podijele dva obroka, ujutro i topli obrok popodne. Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost nakon prebacivanja migranata i tražitelja azila na područje Vučjaka, apelirajući na nadležne bosanskohercegovačke institucije da rade na pronalasku alternativnog smještaja.

U zajedničkoj izjavi UN-a u BiH podsjetili su da na lokalitetu Vučjaka postoje veliki sigurnosni i zdravstveni rizici, a ta lokacije nije u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima zbog čega nije adekvatna za smještanje ljudi.

Ovi nedostatci su već istaknuti u zajedničkoj izjavi tima UN-a 14. juna koja je dana nakon odluke Gradskog vijeća Grada Bihaća da se dislociraju migranti, uključujući i tražitelje azila, koji borave van prihvatnih centara na područje Vučjaka. 

Izjava gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da će Grad Bihać i lokalni Crveni križ obustaviti pružanje pomoći migrantima koji su prisilno premješteni na lokalitet Vučjaka je posebno zabrinjavajuća s obzirom na to da je ta pomoć bila nedovoljna i prije nego što je posljednja grupa migranata tu prebačena.

''Ako se ova odluka provede, a prebacivanje migranata bude nastavljeno, raste i opasnost od moguće izvanredne situacije na lokalitetu Vučjaka'' upozoravaju iz UN-a. 


Tagovi

Migranti Vučjak UN

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android