Članak

Amerikanci posredovali, Erdogan prihvatio: Prekid vatre radi povlačenja kurdskih snaga

Turska je prihvatila da uspostavi privremeni prekid vatre koji će omogućiti kurdskim trupama da se povuku iz sjeverne Sirije.

(Patria) – Turska je prihvatila da uspostavi privremeni prekid vatre u trajanju od 120 sati što će omogućiti kurdskim trupama da se povuku iz sjeverne Sirije.

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je da je u posjedu potvrde da će se kurdski YPG pravovremeno povući, dok se Turska složila s trajnim prekidom vatre nakon što se izvrši povlačenje.  

Sirijske demokratske snage (SDF) će se povući iz 'sigurne zone' koju čini pojas od 30 km uz tursko-sirijsku granicu, kazao je Pence novinarima u Ankari nakon višesatnog sastanka sa turskim zvaničnicima.

Stvaranje takve zone bio je i cilj turske vojne operacije.

Predsjednik Donald Trump pohvalio je dogovor komentirajući da će spasiti 'milione života'.

Dogovor je postignut posredovanjem Pence-a koji je zajedno sa državnim sekretarom Pompeom otputovao u Ankaru radi pregovora s turskim predsjednikom.

SAD su nešto ranije primijenile sankcije protiv Turske zbog vojne ofanzive na kurdske strane. Erdogan je odgovorio da je povlačenje kurdskih snaga jedini način da se zaustavi vojna operacija.

Pence je izjavio u četvrtak uvečer da SAD neće primjenjivati dalje sankcije nakon prekida vatre.

 

#Svijet