Objavljeno u kategoriji BiH na 17.10.2019 15:21:00

Bregu: Građanima Zapadnog Balkana potreban podsticaj iz EU

Foto Arhiv

(Patria) - „U očekivanju zvanične odluke sa sastanka Evropskog vijeća na visokom nivou o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, za nas je u Vijeću za regionalnu saradnju (RCC), kao i za cijeli region, veoma važno da se ponovi da je Zapadni Balkan sastavni dio Evropske unije. Proces evropskih integracija treba se uvijek kretati naprijed, a efekti negativne odluke neće biti nimalo laki za region. Po prvi put od kada se mjeri njihovo proevropsko raspoloženje, 56 posto građana Zapadnog Balkana izrazilo je podršku evropskim integracijama, što nam pokazuje da ovaj proces nije proces za političare, već za građane. Građanima je potreban podsticaj,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na 38. sastanku Odbora ove organizacije održanom danas u Sarajevu. 

„Osim toga, željela bih naglasiti da je u pogledu provedbe Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor i drugih reformskih programa za ekonomije najvažnije da ispunjavaju svoje obaveze. Ne treba dozvoliti da se bilateralni sporovi preliju na cijeli proces regionalne saradnje, koja napreduje kad god postoji politička volja. Regionalna saradnja je ključni element evropske perspektive Zapadnog Balkana. Deklaracija iz Novog Sada predstavlja priliku za novi podsticaj regionalnoj saradnji. Važno je da regionalne inicijative obuhvataju sve partnere sa Zapadnog Balkana i da se zasnivaju na prethodno preuzetim obavezama, prije svega obavezama ostvarivanja rezultata u provedbi regionalnog ekonomskog prostora prije samita u 2020. godini. Vijeće za regionalnu saradnju može pomoći u tome.“

Predstavnici Evropske unije čestitali su Vijeću za regionalnu saradnju na dosadašnjim impresivnim rezultatima u radu, nazivajući ovu organizaciju centrom regionalne saradnje. Prenijeli su podršku Evropske komisije svim novim inicijativama usmjerenim na jačanje regionalne saradnje sve dok su one sveobuhvatne i ne ometaju rad postojećih inicijativa, u čijoj provedbi Vijeće može pomoći.       

Generalna sekretarka Bregu predstavila je Odboru svoju novu zamjenicu, Tanju Miščević, koja je svoju dužnost preuzela 9. oktobra 2019. „Iako nova u organizaciji, imam puno iskustva u procesu evropskih integracija i regionalne saradnje i spremna sam da to iskustvo podijelim sa učesnicima Vijeća za regionalnu saradnju,“ rekla je nova zamjenica generalne sekretarke u svom prvom obraćanju Odboru, te se zahvalila generalnoj sekretarki i osoblju Sekretarijata na iskazanoj dobrodošlici u ovu organizaciju. 

Odbor je usvojio izvještaj generalne sekretarke o aktivnostima organizacije realizovanim od prethodnog sastanka Odbora u maju, kao i informaciju o koordinacionom sastanku Trojke Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju i Evropske unije održanom prethodnog dana. Odbor je usvojio i budžet Vijeća za regionalnu saradnju za 2020. godinu, te donio odluku o datumima sastanaka za narednu godinu.    

Današnji sastanak Odbora Vijeća za regionalnu saradnju bio je „obojen u ružičasto“ kao simboličan akt podrške ženama i muškarcima oboljelim od raka dojke i doprinos podizanju svijesti o ovoj širokorasprostranjenoj bolesti. 


Tagovi

Majlinda Bregu Evropska unija Zapadni Balkan

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android