Članak

Orić pozvan da svjedoči u Beogradu

Mevludina Orića u BiH je javnost više upoznala kada je britanski BBC s njim otišao na mjesto zločina

(Patria) - Mevludin Orić, koji je preživio strijeljanje 14. jula 1995. godine na livadi u blizini škole u Orahovcu, kod Zvornika, koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), dobio je poziv da svjedoči u procesu protiv optuženog Nedeljka Milidragovića pred Višim sudom u Beogradu, piše novinska agencija Patria.

U pozivu nije navedeno ko ga poziva na svjedočenje Sud, Tužilaštvo ili, pak odbrana, ali nezvanično Patria saznaje da bi Orić trebao svjedočiti za odbranu!?

U konsultaciji s advokatskim timom na čijem je čelu advokatica Lejla Čović, Orić je otkrio da nije obavezan svjedočiti u Beogradu, te je u skladu s tim poslao dopis u kojem navodi da odbija svjedočiti.

„Savjetovala sam mu da odbije svjedočenje, jer mu to Zakon omogućava jer je riječ o stranoj zemlji. Da je u BiH Orić bi bio obavezan svjedočiti, ali u ovom slučaju on je odbio svjedočiti“, kazala je Čović.

Ovaj slučaj udruženja su okarakterisala kao dodatni pritisak i zločin nakon zločina, te je potvrda da Srbija ne miruje.

Mevludina Orića u BiH je javnost više upoznala kada je britanski BBC s njim otišao na mjesto zločina i kada je on ispričao kako i dalje viđa Srbe koji su učestvovali u egzekucijama njegovih sunarodnjaka, rodbine i prijatelja u Srebrenici.

"Oni hodaju slobodno i smiju mi se u lice”, kazao je Mevludin za britanski BBC u videu iz 2017. godine.

Mevludin se s ekipom BBC-ja vratio na mjesto genocida u Srebrenici nakon što je pukom srećom preživio, pretvarajući se da je i sam mrtav među tijelima pobijenih Bošnjaka. U genocidu su mu ubijeni otac, brat i brojni rođaci.

Danas se suočava s novim izazovima. Stari neprijatleji ne miruju, traže da stane u odbranu onih koji su mu uništili život!

Inače, slučaj Nasera Orića i Sabahudina Muhića otvorio je Pandorinu kutiju o pravosudnom mraku.

Veliki broj dokumenata i samo svjedočenje O1 potvrdilo je umiješanost Srbije i njene sigurnosne službe kako u ovaj, tako i mnoge druge predmete koji se vode na Sudu BiH te se sve više ostvaruju sumnje, da Tužilaštvo Srbije i njene sigurnosne službe upravljaju Tužilaštvom BIH i Sudom BiH.

Nakon zaštićenih svjedoka koji su progovorili postala je jasnija i uloga države Srbije u ovom predmetu, a zbog čijih insistiranja je ratni komandant Srebrenice, barem sudeći prema javnim istupima predsjednika susjedne zemlje, Aleksandra Vučića, po svaku cijenu morao biti kriv. No, na kraju nisu uspjeli. 

Sada, pozivanje žrtve da svjedoči svom dželatu ponovo uznemirava preživjele žrtve genocida i porodice nastradalih, koji su sve dalje od pronalaska mira i zasluženoj pravdi.

#BiH #Beograd #Mevludin #NaserOrić #VišiSudUBeogradu #LejlaČović