Objavljeno u kategoriji BiH na 17.10.2019 13:24:00

Ambasada SAD za Patriju: Amandmani na Izborni zakon trebaju BiH približiti evropskim standardima

Foto: Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Izmjene Izbornog zakona trebaju imati širu političku podršku i približiti zemlju evropskim standardima, navodi se u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a, na upit Agencije Patria. 

U odgovoru na pitanje podržava li Ambasada SAD uvođenje vanrednih izbora, iz Ureda za odnose s javnošću kažu da "ne žele komentarisati hipotetsku situaciju".

Upitani bi li Ambasada SAD podržala održavanje vanrednih i Lokalnih izbora naredne godine, odgovaraju: "Kao i u slučaju bilo koje druge reforme u BiH, bilo koji amandmani na Izborni zakon trebaju imati široku političku podršku i približiti zemlju evropskim standardima".

Podsjećamo, stav OHR na ista pitanja agencije Patria glasio je: Vanredni izbori samo nakon raspuštanja organa.

"Pozivamo političke lidere da intenziviraju politički dijalog kako bi se što prije okončao proces formiranja vlasti na svim nivoima i omogućio napredak na reformama koje su u skladu sa postojećim političkim ciljevima i obavezama BiH, navodi se u odgovoru OHR-a..

Na pitanje podržava li OHR uvođenje vanrednih izbora i objedinjavanje s Lokalnim naredne goine, iz OHR poručuju: "Treba da se fokusiraju na to da se izabrani organi formiraju i počnu sa radom te da se formiraju preostali izvršni organi na državnom, federalnom i kantonalnom nivou. Vanredni izbori koji se spominju u Izbornom zakonu BiH mogu se održati samo nakon raspuštanja tijela na koje se to odnosi i to ukoliko je to izričito utvrđeno nadležnim ustavom ili zakonom”.

Vanredni izbori sve češće se spominju kao rješenje za situacije kada se u Bosni i Hercegovni ni godinu dana poslije izbora ne može okončati formiranje vlasti. 

Poboljšanju izbornog sistema protivi se vlast koja pobjeđuje varanjem 

"Sve procese koji se u ovoj državi odvijaju treba pokušati institucionalno implementirati, uključujući i uvođenje instituta vanrednih izbora", rekao je za NAP Dario Jovanović, direktor Koalicije “Pod lupom”. 

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović (SDP) smatra da se vanredni izbori mogu desiti samo istovremeno u svim skupštinama, kantonima, entitetima i na državnom nivou. 

“Državni Dom naroda bira Dom naroda FBiH, a njega kantoni. S druge strane iz delegate iz Republike Srpske u Dom naroda BiH bira Narodna skupština. Ne mogu jedni biti izabrani na jednim, drugi na drugim izborima, ako sjede u istom domu. Neminovno je da se izbori moraju održati istovremeno na svim nivoima, jer je to povezano. Bilo redovni ili vanredni”, kaže Magazinović.


Tagovi

OHR vanredni izbori Ambasada SAD Izborni zakon Saša Magazinović

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android