Članak

Jelena Trivić između partizana i čiča Draže

Objava Jelene Trivić izazvala je burne reakcije i Srba i Bošnjaka koji prate njen Facebook profil.

SARAJEVO, (Patria) - Film o prvom gerilcu porobljene Evrope. Godinama su nam laž servirali kao istinu.Rehabilitacija generala jugoslovenske vojske u u otadžbini, samo je djelimično ispravila istorijsku nepravdu, riječi su zastupnice u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelene Trivić o četničkom generalu i ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću.

Parlamentarka iz Partije demokratskog progresa nadalje kaže na svom Facebook nalogu, uz fotografiju kako gleda film o Mihailoviću: "Dražin patriotizam i danas može biti zvijezda vodilja. Oni koji bivaju proglašavani za izdajnike, često postaju nacionalni heroji. Čuvena je njegova izjava 'Reč kapitulacija za mene ne postoji'. Viši sud u Beogradu poništio je presudu kojom je Draža osuđen na smrt i smatra se da to montirano suđenje nikad nije postojalo. Saveznici, prije svega Velika Britanija i SAD učinili su veliku istorijsku grešku, stavljajući se na stranu komunista u Drugom svjetskom ratu, isključivo zarad svojih interesa. Djelimično, Ronald Regan je kasnije ispravio ovu nepravdu, rekavši o Draži sljedeće: 'Konačna tragedija Dragoljuba Mihailovića ne može da izbriše iz sjećanja njegovu herojsku i često usamljeničku borbu protiv dvostruke tiranije koje su savladale njegov narod - nacizma i komunizma".

Objava Jelene Trivić izazvala je burne reakcije i Srba i Bošnjaka koji prate njen Facebook profil i koji su je podržavali u njenom političkom radu. Mnogi su joj napisali da ih je iznevjerila i da je iznevjerila borbu njihovih predaka protiv fašista. 

A onda je Trivić, u komentar objave u svoju odbranu napisala sljedeće: 

 

#BiH #JelenaTrivić #DražaMihailović #Politika #PDP #NSRS