Članak

Trump Erdoganu: 'Ne budi grubijan'

Američki predsjednik Donald Trump poslao je pismo svom turskom kolegi Erdoganu uoči ofanzive na sjeveroistok Sirije.

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump poslao je pismo svom turskom kolegi Erdoganu uoči ofanzive na sjeveroistok Sirije.

Pismo datirano 9. oktobra objelodanila je u srijedu Bijela kuća kao odgovor na uporne kritike na račun američkog predsjednika zbog njegove odluke da povuče američke trupe sa sjevera Sirije, što je utrlo put za tursku ofanzivu.

Prenosimo cjelokupan sadržaj pisma.

'Dragi g. predsjedniče:

ne želite biti odgovorni za pokolj hiljade ljudi, a ja ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije – a hoću; već sam Vam dao mali primjer u slučaju svećenika Brunsona.

Naporno sam radio da riješim neke od Vaših problema. Nemojte iznevjeriti svijet. Možete postići odličan dogovor. General Mazloum je voljan pregovarati s Vama, a voljan je i učiniti ustupke kakve nikada u prošlosti ne bi učinio. U povjerenju dostavljam kopiju njegovog pisma koje sam upravo primio.

Historija će Vas pamtiti po dobru ako ovo obavite na ispravan i human način. Posmatrat će Vas kao vraga ako se ne dese dobre stvari. Nemojte biti grubijan. Nemojte biti budala!

Nazvaću Vas kasnije.'

Turski predsjednik izjavio je u srijedu da će zaustaviti ofanzivu samo u slučaju povlačenja kurdskih snaga u sjevernoj Siriji.

Američki Predstavnički dom većinskim glasom je osudio povlačenje trupa sa sjevera Sirije. Demokrate i Republikanci su zajedno izglasali rezoluciju koja konstatuje protivljenje Kongresa odluci o povlačenju snaga, te naglašava da Turska mora zaustaviti vojno djelovanje u Siriji, prenosi portal Euronews.

U rezoluciji se kaže i to da bi Bijela kuća trebala predstaviti plan 'trajnog poraza' ISIL-a.

 

#Svijet