Članak

Nasilje na ulicama Barcelone, preko 70 povrijeđenih policajaca u katalonskoj regiji

Ulično nasilje na ulicama Barselone eskaliralo je treći dan nakon zatvaranja 9 lidera katalonske borbe za nezavisnost.

(Patria) – Ulično nasilje na ulicama Barselone eskaliralo je kasno u srijedu, na treći dan nemira nakon zatvaranja 9 lidera katalonske borbe za nezavisnost.

Katalonske policijske snage bile su prinuđene upotrijebiti suzavac u sukobima s demonstrantima. Policija tvrdi da su na policijski helikopter ispaljeni projektili.

Predsjedavajući katalonskog parlamenta Roger Torrent osudio je nasilje putem Twittera: 'Ova djela nisu naš reprezent. Moramo se distancirati od nasilnog ponašanja.'

Španska televizija je prenijela uznemirujuće snimke zapaljenih barikada i demonstranata dok bacaju projektile na policiju.

Španski premijer Pedro Sanchez javno je pozvao katalonskog predsjednika Quima Torru da osudi nasilje.

Aludirajući na neuspjeh katalonske vlade da se izbori za nezavisnost, Sanchez je dodao: 'Nijedan lider ne može sakriti svoj neuspjeh iza zavjese dima i vatre.'

Premijer je naglasio da će vlada braniti španski ustav i mirni suživot, ali da je se neće isprovocirati da agresivno djeluje. 'Država će uvijek garantirati prava svima koji žele na miran način protestirati', kazao je Sanchez i dodao da nasilne grupe i svi koji pokušaju prekršiti demokratska prava 'neće uspjeti':

- Jedina nada takvih nasilnih grupa je da ćemo napraviti grešku i dati se isprovocirati, te se podijeliti. Oni žele da odgovorimo na njihove provokacije i time potaknemo vrtlog nasilja, objasnio je premijer.

Većina demonstranata koji su se okupili u centru Barselone su mladi ljudi, spremni da se konfrontiraju s policijom. Izvikivali su parole 'napolje tlačitelji' i podržavali svako paljenje barikada i kanti sa smećem. Demonstrante je organizirala i vodila društvena mreža Tsunami Democràtic, a proteste je pismenim putem podržala i zatvorena devetorka:

- Podržavamo mobilizaciju i masovne mirne marševe. Nasilje nas ne reprezentira.

Španska vlada je izjavila da je tokom ponedjeljka i utorka uhapšena 51 osoba u različitim dijelovima Katalonije, dok su povrijeđena ukupno 54 policajca iz regionalnih snaga i 18 iz državne policije.

Vlada premijera Pedra Sancheza nagovijestila je mogućnost aktivacije člana 155 ustava čime bi se omogućila suspenzija regionalne vlade i preuzimanje direktnog upravljanja regionom.

Sanchezova desničarska opozicija pozvala je vladu da zauzme znatno oštriji stav prema akterima političke krize i popratnog nasilja na ulicama.

Španija se priprema za izbore 10. novembra, četvrte po redu u zadnje četiri godine.

 

#Svijet