Članak

Tusk o sporazumu za Brexit: Sve će biti jasno u narednih 7-8 sati

Velika Britanija i EU nisu uspjele postići sporazum prije samita EU lidera koji se održava u četvrtak.

(Patria) – Velika Britanija i EU nisu uspjele postići sporazum do samita EU lidera koji se održava u četvrtak, i dvije sedmice prije roka za Brexit.

Iako je za vrlo kratko vrijeme postignut značajan napredak, Evropsko vijeće neće imati konkretan tekst prijedloga koji bi uputilo na odobrenje, kako su se obje strane nadale.

Britanski premijer, koji je svom kabinetu rekao da se još uvijek nada 'dobrom dogovoru', pokušava dobiti neophodnu podršku Konzervativnih Euroskeptika i Unionista Sjeverne Irske. Njihov glas podrške za revidirani plan koji se tiče trgovinskih aranžmana u Sjevernoj Irskoj je od suštinskog značaja.

Ukoliko EU odobri prijedlog plana na samitu u čevrtak, Donji dom britanskog parlamenta bi ga morao podržati na posebnoj sjednici u subotu.

Velika Britanija će očigledno napustiti EU sa 31. oktobrom, ali će mali produžetak biti neophodan radi izrade i ratifikacije pravnog teksta, piše portal Euronews.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je izjavio za medije u srijedu da bi sporazum mogao biti spreman do čevrtka ujutru jer je 'najvažniji dio spreman'. On je dodao da će Vijeće vjerovatno prihvatiti prijedlog kako bi se izbjegao 'nekontrolirani izlazak iz EU'.

Međutim, Tusk je komentirao i da je 'sve moguće' u satima koji dolaze zbog 'zbrke' na britanskoj strani.

Ipak, Velika Britanija je u zadnjem trenutku napravila izvjesne ustupke u pogledu Sjeverne Irske zbog zabrinutosti EU za irsku granicu i carinske aranžmane.

Podsjetimo, cilj britanske vlade bio je da Sjeverna Irska napusti carinsku uniju EU zajedno s ostatkom Velike Britanije, međutim, EU insistira da ostane u carinskoj uniji EU gdje bi se nastavila primjenjivati EU trgovinska pravila i aranžmani.

U skladu s novim zakonom, britanski premijer obavezan je zatražiti odgodu Brexita ukoliko britanski parlament do 19. oktobra ne odobri prijedlog sporazuma, koji je prethodno prihvaćen na EU samitu.

Čini se da je jedina preostala prepreka dogovor oko novog aranžmana za granicu između Irske i Sjeverne Irske nakon Brexita pri čemu ključnu ulogu igraju zakonodavci u Londonu i Belfastu, odnosno njihova podrška.

Naime, granica na otoku bi mogla ugroziti mirovni sporazum iz 1998. koji je zaustavio decenije sektaškog nasilja.

 

#Svijet