Članak

Erdogan: Prekid vatre samo u slučaju povlačenja kurdskih snaga

Predsjednik Erdoğan je izjavio da će zaustaviti ofanzivu u sjeveroistočnoj Siriji samo u slučaju povlačenja kurdskih snaga.

(Patria) – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan izjavio je da će zaustaviti ofanzivu u sjeveroistočnoj Siriji samo u slučaju povlačenja kurdskih snaga.

On je dodao da bi to bio najbrži način da se zaustavi sukob, stavljajući pritom do znanja da nema namjeru pregovarati.

Erdoğanova izjava dolazi dan nakon što je citiran u turskim medijima da nikada ne bi proglasio prekid vatre, kao i to da ga ne zabrinjavaju američke sankcije.

U međuvremenu je američki potpredsjednik Mike Pence otputovao u Ankaru kako bi se susreo s turskim predsjednikom i podsjetio ga na sankcije, za koje SAD tvrde da se neće relaksirati sve dok traje kriza, piše portal Euronews.

Podsjetimo, Turska je 9. oktobra započela vojnu ofanzivu u sjeveroistočnom dijelu Sirije protiv kurdskih grupa, donedavno američkih saveznika u borbi protiv ISIL-a.

Povlačenjem američkih trupa iz tog područja – potez zbog kojeg šira javnost uključujući njegove stranačke kolege kritiziraju američkog predsjednika Trumpa - Turska je iskoristila priliku da izvrši napad na kurdske grupe, poistovjećujući ih s kurdskim pobunjenicima u Turskoj i pripisujući im terorizam.

Vojni cilj Turske je, kako se navodi, stvoriti 'sigurnu zonu' tako što će 'gurnuti' Kurde što dalje od turske granice.

 

#Svijet