Članak

Nacionalna struktura rukovodećih pozicija u SIPA-i godinama na štetu Bošnjaka

Hrvati ne čine ni trećinu uposlenih u SIPA-i, ali ipak imaju 11 rukovodećih pozicija.

SARAJEVO, (Patria) - Broj zaposlenih u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) sa današnjim danom je 759, od čega je Bošnjaka 326, Srba 299, Hrvata 131 i Ostalih tri. Iako je broj Bošnjaka veći od broja Srba, broj rukovodećih pozicija unutar SIPA-e je na štetu Bošnjaka. Ako posmatramo nacionalnu strukturu najveći broj rukovodećih pozicija pripada Srbima iako nisu najbrojniji u ovoj policijskoj agenciji.  

Tako je direktor SIPA-e Perica Stanić Srbin, zamjenik direktora Đuro Knežević Hrvat dok je od 15 načelnika organizacionih jedinica 7 Bošnjaka, pet Srba i 3 Hrvata. Statistički gledano, Bošnjaci su oštećeni za nekoliko pozicija. 

Nacionalni disbalans koji je nastao još u vrijeme Gorana Zubca nikada nije ispravljen iako je direktor SIPA-e Perica Stanić obećao da će se to promijeniti. Stanić na čelu SIPA-e želi još jedan mandat, ali obećanje nije ispunio. Na upražnjene rukovodeće pozicije u SIPA-i, usljed penzionisanja ili odlaska iz Agencije, postavljani su najviše rangirani službenici u organizacionim jedinicama, a da se opet nije vodilo računa o nacionalnom balansu. Jedini krivci za to su Stanić i Knežević čiji je ovo drugi mandat zamjenika direktora SIPA-e.

Podaci za 2017. godinu navode da je broj uposlenih bio 686 osoba. Na rukovodećim pozicijama njih 52 nalazila su se 23 Srbina, 18 Bošnjaka i 11 Hrvata. Godinu ranije (2016.), broj uposlenih u SIPA-i bio je 725 od čega je 317 Bošnjaka, 285 Srba, 117 Hrvata i troje Ostalih. Od 48 rukovodećih mjesta Bošnjaci su bili na samo 15 pozicija, Srbi na 22, a Hrvati na 11 pozicija.

S obzirom na nacionalnu strukturu uposlenih, broj Bošnjaka na rukovodećim mjestima trebao bi biti veći nego Srba, što već godinama nije slučaj. Kada je riječ o Hrvatima njihov broj nije se drastično mijenjao tokom posljednjih nekoliko godina, ali kada govorimo o rukovodećim pozicijama onda je njima pripalo i više nego što je trebalo jer ne čine ni trećinu uposlenih u SIPA-i, a imaju zamjenika direktora i samo nekoliko pozicija manje od Bošnjaka. 

Ukoliko Stanić ponovo bude izabran za direktora SIPA-e jedan od prvih zadataka morat će mu biti ispravljanje dugogodišnje nepravde prema Bošnjacima unutar SIPA-e. 

#BiH