Članak

Pregovaranje o Vijeću ministara BiH nije u vlasništvu SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH

Šarović je rekao su danas razgovarali o izbornom zakonodavstvu, o javim servisima, pogotovo o RTRS-u, ali i o posljednjoj sjednici NSRS i o blokiranju Parlamenta BiH. 

BANJA LUKA, (Patria) - Sastanak delegacija SDS-a i PDP-a, koje su predvodili predsjednici stranaka Mirko Šarović i Branislav Borenović, održan je danas u Banja Luci gdje je dogovoren nastavak saradnje te dvije stranke.

Šarović je rekao su danas razgovarali o izbornom zakonodavstvu, o javnim servisima, pogotovo o RTRS-u, ali i o posljednjoj sjednici NSRS i o blokiranju Parlamenta BiH. 

„I SDS i PDP imaju pripremljene prijedloge u kojem smislu bi trebalo da se mijenja izborno zakonodavstvo u BiH. To je za nas najbitnije kada govorimo o izbornom procesu“ kazao je Šarović.

Zajednički dogovor je nastaviti saradnju PDP-a i SDS-a.

"Razgovor i sa drugim strankama, to je proces koji će da uslijedi. Na dnevnom redu je izborni zakon, nezavisan javni servis, skoro zasjedanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske i odblokiranje rada Parlamentarne skupštine BiH", poručeno je nakon sastanka SDS-a i PDP-a.

Komentirali su zastoj u formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini na državnom nivou. 

"Prije godinu dana počeli su pregovori tri stranke o formiranju vlasti. Izabrana su oba kolegijuma, podijeljeni su resori. Nisu bili gadljivi da glasaju jedni za druge. Svi imaju pravo da traže političke partnere. SNSD, SDA i HDZ su partneri. Čekamo da saznamo da li je taj dogovor u funkciji ili nije", istakao je Borenović.

Šarović smatra da pregovaranje o Vijeću ministara BiH nije u vlasništvu SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH.

#BiH #Hdz #Sda #Snsd #Vijeceministara