Članak

Lider katalonskih separatista poručio iz zatvora da ne odustaje od borbe za nezavisnost

Junqueras proučio iz zatvora da je referendum o nezavisnosti tek sada neminovan.

(Patria) – Bivši katalonski potpredsjednik koji je dobio zatvorsku kaznu od 13 godina zbog svoje uloge u neuspjelom pokušaju otcjepljenja Katalonije, odmah nakon presude je poručio da je novi referendum o nezavisnosti sada neminovan.

Osuđujuća presuda i zatvaranje Oriola Junquerasa i osam drugih lidera doveli su do masovnih protesta diljem Katalonije u kojima se policija sukobila s demonstrantima kako bi spriječila da okupiraju El Prat aerodrom u Barceloni.

U razgovoru za Reuters putem emaila, Junqueras je iz zatvorske ćelije poručio da je neophodno naći političko rješenje kako bi se zaustavio sukob vezan za nezavisnost.

- Ono u što sam siguran je da se sukob mora riješiti putem izbora... uvjereni smo da je, prije ili kasnije, referendum neizbježan jer u protivnom, kako možemo dati glas narodu, poručio je Junqueras dodavši da mu nije žao što je organizirao referendum u oktobru 2017.

Lider katalonskih separatista kazao je i to da (oni) nikada neće prekinuti borbu za nezavisnost. 'Zatvor i izgnanstvo su nas učinili jačim i uvjerenijim, ako je to moguće, u naše istinski demokratske stavove', kazao je Junqueras i dodao da će odluka Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni samo potaknuti pokret za nezavisnost.

Podsjetimo, 9 lidera katalonskog separatističkog pokreta osuđeni su na zatvorsku kaznu zbog pobune, zloupotrebe javnih fondova i neposluha, ali su oslobođeni po najtežoj optužbi za nasilnu pobunu.

Samo nekoliko sati po izricanju presuda, obnovljena je potjernica za bivšim katalonskim predsjednikom Carlesom Puigdemontom, koji je i inicirao pokret za nezavisnost. U potjernici se kaže da je Puigdemont, koji je izbjegao hapšenje u Španiji bijegom u Belgiju, tražen zbog navodne pobune i zloupotrebe javnih fondova.

 

 

#Svijet