Članak

Trump obavijestio Erdogana o sankcijama i zatražio prekid vatre

Američki predsjednik Trump je potpisao izvršnu naredbu o sankcijama prema Turskoj zbog ofanzive u Siriji.

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump naredio je sankcije protiv Turske i u telefonskom razgovoru sa turskim predsjednikom Erodganom zahtijevao trenutačni prekid vatre.

O razgovoru dva lidera izvijestio je američki potpredsjednik Mike Pence koji je za medije ponovio da 'SAD nisu dale zeleno svjetlo Turskoj da uđe u Siriju'.

I dok situacija na sjeveroistoku Sirije izlazi van kontrole sa rastućim brojem civilnih žrtava i raseljenih lica, kao i alarmirajućim bijegom iz zatvora pripadnika ISIL-a i njihovih porodica, američki predsjednik je izdao izvršnu naredbu za primjenu sankcija na 'sadašnje i bivše turske zvaničnike, kao i bilo koje osobe koje doprinose turskom destabilizirajućem djelovanju u sjeveroistočnoj Siriji'.

- Ova Naredba omogućuje Sjedinjenim Državama da nametnu moćne dodatne sankcije protiv onih koji bi mogli biti uključeni u ozbiljna kršenja ljudskih prava, opstruiranje prekida vatre, sprečavanje povratka raseljenih lica svojim domovima, prisilno vraćanje izbjeglica, ili su prijetnja miru, sigurnosti ili stabilnosti u Siriji, objavio je Trump na svom Twitter profilu.

Trump je također izjavio da je zamrznuo pregovore o trgovinskom sporazumu s Turskom vrijednom 100 milijardi američkih dolara. Jedna od mjera je ponovno uvođenje tarifa od 50% na tursko željezo. Ova mjera bila je primijenjena na Tursku prošle godine kao vrsta pritiska na zemlju da bi oslobodila američkog svećenika Andrewa Brunsona iz pritvora. U maju je Trump vratio tarife na 25%.

- Potpuno sam spreman da brzo uništim tursku ekonomiju ukoliko se turski lideri nastave kretati ovim opasnim i destruktivnim putem, izjavio je Trump u ponedjeljak.

Predsjednik Trump je također potvrdio da povlači svih 1.000 vojnika iz sjeveroistočne Sirije, iako će biti 'ponovo mobilizirani i ostati u regionu'. Nešto američkih snaga ostaće u garnizonu At Tanf na jugu Sirije radi 'ostataka' ISIL-a.

Kurdski SDF (Sirijske demokratske snage) bile su na čelu kampanje protiv ISIL-a, ali ih turski predsjednik kategorično povezuje sa kurdskim separatistima u Turskoj.

Kurdi su u ponedjeljak posredstvom Rusije postigli sporazum sa sirijskim predsjednikom Assadom kako bi se oduprli turskoj invaziji.

SAD će zahtijevati i od NATO saveza da primijeni oštre mjere protiv Turske, naročito zbog vojnih djelovanja koja su dovela do bijega zarobljenih pripadnika ISIL-a iz kampa.

Odluka američkog predsjednika o povlačenju trupa iz sjeveroistočne Sirije naišla je na kritiku i kod njegovih stranačkih kolega u i izvan Kongresa.

Trojica demokratskih senatora nazvali su sankcije 'dobrim i opravdanim', ali nedovoljnim, te su najavili da će zatražiti od Republikanaca da im se pridruže u prihvatanju rezolucije kojom se poziva američki predsjednik da opozove odluku o povlačenju američkih trupa sa sjeveroistoka Sirije.

Trump je ponovo upozorio Tursku da je odgovorna za sigurnost civila i manjina, kao i zadržavanje u pritvoru zarobljenih pripadnika ISIL-a koje drže kurdski borci.

- Bio sam jasan s predsjednikom Erdoganom – tursko djelovanje dovodi do humanitarne krize i stvara uvjete za moguće ratne zločine, kazao je Trump.

 

#Svijet