Članak

Zatvorske kazne za katalonske separatiste

9 lidera katalonskih separatista okrivljeni su navođenje na pobunu i zloupotrebu javnih fondova.

(Patria) – 9 lidera katalonskih separatista oslobođeno je optužbi za nasilnu pobunu u neuspjelom pokušaju borbe za regionalnu nezavisnost prije dvije godine, ali su okrivljeni za manja djela navođenja na pobunu i zloupotrebe javnih fondova.

Tokom suđenja na španskom vrhovnom sudu koje je trajalo 4 mjeseca, saslušana su 422 svjedoka i istraživane okolnosti koje su dovele do najteže političke krize u zemlji od njenog povratka demokratiji nakon Frankove smrti.

Bivši potpredsjednik katalonskog regiona Oriol Junqueras osuđen je na 13 godina zatvorske kazne zbog navođenja na pobunu i zloupotrebe javnih fondova, kao i zabranu obnašanja javnih funkcija također u periodu od 13 godina.

5 članova grupe također su dobili zatvorske kazne od 12 do 9 godina, dok su tri člana, koji su optuženi za neposluh, dobili prekršajne kazne i zabranu obnašanja javnih funkcija. 

Junqueras je reagirao na kaznu putem Twittera, porukom da se ne odustaje od katalonske nezavisnosti. 'Vratićemo se jači i sa više vjere nego ikad. Hvala svima, nastavite se boriti jer ćemo se mi zauvijek boriti', poručio je Junqueras koji je dobio najveću zatvorsku kaznu.

On je pred sudijama izjavio da se osjeća kao 'politički zatvorenik kojem se sudi zbog njegovih ideja', te da 'kad su u pitanju ljudska prava i temeljne slobode, volja da se razgovara, pregovara, postigne dogovor, ne bi trebala predstavljati zločin'.

Podsjetimo, 1. oktobra 2017. godine, održan je nelegalni referendum u Kataloniji koji se pretvorio u haos kada je policija intervenirala kako bi zaustavila glasanje. Tada su se desili sukobi između policije i građana velikih razmjera. Situacija je pogoršala ustavnu krizu u Španiji, koja je kulminirala katalonskom deklaracijom nezavisnosti i nametnutom direktnom vladavinom u Kataloniji.

Tadašnji španski premijer Rajoy reagirao je na unilateralnu nezavisnost koristeći se ustavom kako bi svrgnuo secesionističku katalonsku vladu i ponovo preuzeo kontrolu nad regijom.

Rajoy se pojavio kao svjedok na suđenju u februaru, i tom prilikom je okrivio katalonsku vladu za nasilje na dan referenduma.

- Da nisu pozivali ljude da glasaju na nelegalnom referendumu i da nisu donosili odluke kojima su prekršili zakon, ni vi ni ja ne bismo vidjeli povrede koje su zadobili neki ljudi i sigurnosne snage, kazao je sudijama bivši premijer Rajoy u ulozi svjedoka.

Optužena grupa je već najavila da će uputiti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava ako to bude neophodno.

 

#Svijet