Članak

Voli se, pregledaj se, budi zdrava – prevencija karcinoma dojke

Mjesec oktobar je međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke.

SARAJEVO, (Patria) - Mjesec oktobar je međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke. Različitim manifestacijama i aktivnostima tokom ovog mjeseca nastoji se potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja. Udruženje koje okuplja žene liječene od karcinoma dojke “Bolest nije kraj” u saradnji sa Udruženjem “PoduzetniceIN”, koje mahom okuplja kreativne i proaktivne poslovne žene, 13. oktobra, organizovale su predavanja “Voli se, pregledaj se, budi zdrava – prevencija karcinoma dojke” i dali svoj doprinos u nastojanju da povećaju svijest žena o samopregledu i prevenciji, kao zaštiti od ove opake i često smrtonosne bolesti.

Borba koju prolaze žene oboljele od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. Upravo tokom ovog mjeseca želi se ukazati na probleme s kojima se susreću žene i njihovi najbliži tokom borbe sa ovom bolešću, nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice.

Cilj ovakvih događaja jeste da podignemo svijest o svim aspektima borbe sa rakom kako u otkrivanju ove opake bolesti, periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u sredinu nakon liječenja.

“Ove žene njih oko pedesetak, došle su jer su željele čuti nešto o ovoj važnoj temi, o kojoj se mi trudimo uvijek, a u ovom mjesecu posebno, govoriti i na taj način motivisati žene, koje su često same sebi na posljednjem mjestu, da se redovno pregledaju i vode računa o svom zdravlju”, izjavila je Enisa Zulović, predsjednica UG “Bolest nije kraj”.

Predavačice su bile dr. Jadranka Ferenc, specijalistkinja medicinske radiologije i prof.dr. Anela Hasagić, psihologinja. Obje su se potrudile da približe tematiku bolesti slušateljkama, te da svaka iz svoje oblasti objasni kako zloćudna bolest djeluje na ženu i kako se boriti sa istom, a prije svega kako je prevenirati.

“Želja nam je da upoznamo naše pacijente kako je krucijalno, veoma važno, kako se pravilno i redovno kontrolišu, da bi se bolest prevenirala, odnosno otkrila u ranoj fazi. Šta sve možete da uradite, kako i ono najvažnije, da vas pozovemo da se svi zajedno i međusobno podržimo i da pomognemo jedni drugima, kako u prevenciji i otkrivanju, tako i u liječenju raka dojke, zaključila je prim.dr. Jadranka Ferenc.

#Lifemagazin