Članak

Finalno odbrojavanje do Brexita: Ključna sedmica za Veliku Britaniju i EU

Pred Velikom Britanijom i EU je još jedna runda pregovora o uvjetima Brexita.

(Patria) – Nakon što intenzivni pregovori tokom vikenda između EU i Velike Britanije nisu urodili plodom, lideri Evropske unije zaključili su da je Brexit 31. oktobra sa sporazumom sada – praktično nemoguć.

EU pregovarač Michel Barnier izvijestio je lidere EU nakon pregovora s britanskom stranom da će se pregovori nastaviti nakon samita EU u četvrtak jer tokom vikenda nije zabilježen značajniji progres, naročito u kontekstu problematike irske granice.

Tom prilikom ponovo je pomenuta mogućnost produžetka roka za Brexit u slučaju da se ostvari značajniji napredak u pregovorima o sporazumu, ili da bi se realizirali opći izbori.

Barnier je kazao da bi EU trebala Velikoj Britaniji dati 'zadnju šansu' da iznađe realističnu zamjenu za postojeće rješenje irske granice.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi Velika Britanija nakon Brexita mogla postati 'potencijalni rival' Evropskoj uniji na globalnom tržištu, 'zajedno sa Kinom i SAD'.

Premijer Johnson je s druge strane komentirao nakon pregovora da se 'put ka sporazumu može nazrijeti, ali da je još uvijek potrebno mnogo rada... moramo ostati spremni za izlazak 31. oktobra'.

On je krajem prošle sedmice okrenuo dosadašnju politiku u posve novom smjeru kada je prihvatio mogućnost nepostojanja granice na irskom otoku, što je donijelo novi talas optimizma na obje strane. Kako je Michel Barnier objasnio Johnsonovu ideju, Sjeverna Irska bi napustila carinsku uniju, ali bi Velika Britanija prihvatila carinska pravila i tarife EU za robe koje se kreću iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku.

Pregovori će se nastaviti, ali su male šanse da će se sporazum o Brexitu postići u oktobru osim ako ne podrazumijeva zadržavanje postojećeg aranžmana za irsku granicu. Bilo kakav novi koncept zahtijeva produžetak roka i nastavak pregovora, smatraju izvori bliski EU.

Sličnog je mišljenja i Jean-Claude Juncker koji je izjavio da bi podržao prolongiranje britanskog članstva u EU.

- O Britancima ovisi da li će zatražiti produžetak roka, kazao je Juncker za austrijski Kurier. 'Ali ako bi Boris Johnson zatražio dodatno vrijeme – što on vjerovatno neće učiniti – odbiti takav zahtjev smatrao bih nehistorijskim', podvukao je Juncker.

Premijer Johnson se još uvijek nada da će na sastanku Evropskog vijeća u četvrtak i petak ostvariti napredak, kako bi Donji dom u subotu izglasao podršku za njegov prijedlog Brexita, piše britanski portal Guardian.

Podsjetimo, parlament je izglasao zakon koji obavezuje premijera da zatraži produžetak roka za Brexit ukoliko ne postigne sporazum sa EU koji će Donji dom britanskog parlamenta podržati do krajnjeg roka 23 h u subotu.

#Svijet