Članak

Ruska medijacija: Kurdske snage postigle sporazum sa sirijskim predsjednikom Assadom

Kurdske snage na sjeveroistoku Sirije postigle su sporazum sa sirijskim predsjednikom Assadom.

(Patria) – Kurdske snage koje kontroliraju sjeveroistočnu Siriju postigle su sporazum sa režimom sirijskog predsjednika Assada s ciljem da se zaustavi turska ofanziva, naročito nakon što je više od 700 osoba povezanih s ISIL-om pobjeglo iz zatvora koji se nalazi u tom području.

Kurdske snage će zvaničnom Damasku predati pogranične gradove Manbij i Kobane kao dio dogovora koji je moderirala Rusija.

Sirijski mediji izvještavaju da je vojska predsjednika Bashara al-Assada krenula prema sjeveru da se 'odupre turskoj agresiji na sirijsku teritoriju'. Nepotvrđeni izvještaji tvrde da bi se dogovor između Assadovog režima i Kurda mogao primijeniti na cijeli teritorij sjeveroistočne Sirije.

Ovaj sporazum označava kraj petogodišnjoj djelomičnoj autonomiji kurdskih grupa na sjeveroistoku Sirije, do kojeg je dovela turska ofanziva.

Kurdski borci u tom dijelu regije, Sirijske demokratske snage (SDF) bili su finansirani i obučavani od strane SAD od 2015. s ciljem borbe protiv ISIL-a. Oni su u konačnici uspjeli poraziti militante ISIL-a u martu, gubeći pritom oko 11.000 svojih pripadnika u žestokim borbama.

Međutim, Turska tvrdi da je najveći dio SDF-a, kurdski YPG, teroristička grupa koja se ne razlikuje od kurdistanske Radničke stranke (PKK), koja unazad decenijama organizira pobune protiv turske države.

Odluka američkog predsjednika da povuče trupe sa sjeveroistoka Sirije i time prepusti Kurde turskoj ofanzivi, kritizirana je čak i od njegovih najvećih saveznika – ponajviše zbog produbljivanja humanitarne krize u već uništenoj Siriji, kao i stvaranju mogućnosti za oživljavanje ISIL-a koji je jedva poražen.

Mediji prenose da je u nedjelju iz zatvora u sjeveroistočnoj Siriji pobjeglo najmanje 750 osoba povezanih s ISIL-om, uglavnom pripadnika i njihovih porodica – što je alarmiralo zapadnu javnost.

Žene i djeca pripadnika ISIL-a bili su pritvoreni u aneksima kampa Ain Issa. Oni su započeli pobunu i iskoristili priliku granatiranja od strane turske vojske da pobjegnu iz kampa, piše britanski Guardian.

U kampu boravi oko 13.000 osoba, uglavnom pripadnika ISIL-a i njihovih porodica koji su bili pod američkom kontrolom do Trumpove naredbe o povlačenju trupa kada je odgovornost za kamp predata kurdskim snagama.

Turski predsjednik Erdogan tvrdi da je njegov cilj stvoriti 'sigurnu zonu' od 30 km od tursko-sirijske granice prema unutrašnjosti Sirije, dovoljno da se turski pogranični gradovi drže izvan dometa granatiranja i raketne paljbe od strane kurdskih snaga.

U nedjelju je Erdogan odbacio ponude za posredovanje u pregovorima sa SDF-om, te je ponovo kritizirao zapadne saveznike što su stali uz one koje Turska smatra terorističkom organizacijom.

Također je negirao izvještaje o bijegu zatvorenika – militanata ISIL-a iz kampa, nazivajući ih 'dezinformacijom' u svrhu provokacije SAD-a i zapada.

Od početka ofanzive 9. oktobra, raseljeno je oko 130.000 civilnog stanovništva, sa najmanje 60 civilnih žrtava u Siriji i 18 u Turskoj nakon protunapada SDF-a granatiranjem turskih pograničnih gradova, prenosi Guardian.

#Svijet