Objavljeno u kategoriji Svijet na 13.10.2019 11:50:00

Turska ofanziva: Raste broj civilnih žrtava, ubijena poznata kurdska političarka

Raste broj civilnih žrtava i raseljenih porodica (foto gulftoday.ae)

(Patria) – Paravojne snage u Siriji koje podržava Turska, a koje predvode pješadijske napade na kurdske gradove u sjeveroistočnoj Siriji, ubile su 9 civila, izvijestio je sirijski opservatorij za ljudska prava.

Među žrtvama je i poznata kurdska političarka Hevrin Khalaf (35), kao i njen vozač. Video snimci atentata na cesti u kojem se više puta puca u žrtve i izvikuju uvrede, brzo su se proširili internetom. Pobunjenička grupa koja je izvršila ubistvo objavila je užasavajuće fotografije i na Twitteru, piše britanski portal Guardian.

Khalaf je bila generalni sekretar stranke Budućnost Sirije. Mutlu Civiroglu, stručnjak za kurdsku politiku, opisao je njenu smrt kao veliki gubitak. 'Bila je talentirana za diplomatiju, uvijek je učestvovala na sastancima sa Amerikancima, Francuzima, stranim delegacijama', kaže Civiroglu.

Turske posredničke snage u Siriji su bivši sirijski pobunjenici koji su se borili protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada prije nego što su mobilizirani prošle godine da se bore protiv kurdskih grupa u gradu Afrinu na sjeveroistoku Sirije.

Od početka ofanzive život je izgubilo najmanje 38 civila i 81 kurdski vojnik, izvještava sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ankara tvrdi da je YPG 'teroristička grupa' povezana s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Istovremeno, evropske zemlje nastavljaju vršiti diplomatski pritisak na predsjednika Erodgana da zaustavi vojna djelovanja u Siriji.

Francuska i Njemačka najavile su u subotu da su privremeno zaustavile izvor oružja u Tursku zbog vojne ofanzive na sirijske Kurde.

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android