Članak

Raspoloženi Zmajevi razbili Finsku 4:1

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je večeras Finsku na Bilinom polju sa 4:1

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je večeras Finsku na Bilinom polju sa 4:1. Izabranici Roberta Prosinečkog, iako bez Edina Džeke, odigrali su jako dobru utakmicu i na kraju sasvim zasluženo slavili.

Popularni Žuti je u ovom meču odlučio od prve minute na teren poslati debitanta Adnana Kovačevića, te povratnike u reprezentaciju Armina Hodžića i Zorana Kvržića. To mu se na kraju i isplatilo, jer je Kovačević u tandemu sa Bičakčićem, bio bedem ispred našeg gola. Kvržić je sjajno odradio posao i u napadu i odbrani, a Hodžić je na najbolji način zamijenio Džeku, tako što je postigao gol u 73. minuti.

PONIŠTEN ČIST POGODAK

Susret je odlično počeo za Zmajeve. Igrala se peta minuta kada je Amer Gojak matirao Hradeckyja, ali je sudija Kruzliak poništio njegov gol. Nakon toga ubačaj Elvisa Sarića sa lijeve strane, lopta dolazi do Zorana Kvržića koji šutira iz prve, ali pored gola Finske.

Edin Višća je u 18. minuti napustio igru zbog povrede, a na teren je uz velike ovacije publike ušao Izet Hajrović. Deset minuta kasnije Hajrović se sjajno oslobodio svog čuvara, primio jednu loptu i pogodio gornji desni ugao gola Finske za vodstvo od 1:0.

U 37. minuti nova lopta u mreži Finaca. Sead Kolašinac je šutirao lopta pogađa u ruku jednog fudbalera Finske, a sudija pokazuje na bijelu tačku. Siguran realizator bio je Miralem Pjanić, koji je u odsustvu Edina Džeke, nosio kapitensku traku.

PREČKA PJANIĆA

Prvu veliku priliku u nastavku naš tim imao je u 53. minuti. Amer Gojak je oboren na ivici kaznenog prostora Finske, a sudija iz Slovačke je svirao faul za naš tim. Loptu je namjestio Pjanić, majstorski šutirao u same ”rašlje”, ali je Hradecky uz pomoć prečke loptu poslao u korner.

Igrala se 58. minuta kada je publika na stadionu Bilino polje ponovo bila na nogama. Šuitrao je Gojak, lopta se odbija do Hdožića čiji udarac blokira odbrana Finske. Nakon toga lopta je došla do Cimirota koji odigrava za Pjanića, a kapiten našeg tima pogađa za 3:0.

Najbolju priliku na meču, prije postignutog gola, Finci su imali u 61. minuti . Pukki je prošao po desnoj strani i dodao do Soirija koji šutira pored gola Ibrahima Šehića.

Igrala se 73. minuta kada je Hardecky po četvrti put morao u svoju mrežu po loptu. Armin Hodžić je pogodio za velikih 4:0. Finci su počasni gol postigli u 79. minuti, a strijelac je bio Pohjanpalo. Treba istaći da su tribine stadiona Bilino polje bile ispunjene do posljednjeg mjesta i da su navijači tokom svih 90 minuta nosili naše Zmejve.

Narednu utakmicu izabranici Roberta Prosinečkog igraju u Grčkoj, 15. oktobra, sa početkom od 20 sati i 45 minuta.

BOSNA I HERCEGOVINA – FINSKA 4:1

Stadion: Bilino polje. Gledalaca: 10.000. Sudija: Ivan Kruzalik (Slovačka). Strijelci:1:0 – Hajrović (29.), 2:0 – Pjanić (37. pen.), 3:0 – Pjanić (58), 4:0 Hodžić (73), 4:1 – Pohjanpalo (20). . Žuti kartoni: Jajalo (Bosna i Hercegovina)/Uronen, Raitala, Pukki(Finska) .

BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić, Bičakčić, Kovačević, Kvržić, Kolašinac, Cimirot, Sarić (od. 71. Jajalo), Pjanić, Gojak, Višća (od 18. Hajrović), Hodžić. Selektor: Robert Prosinečki.

FINSKA: Hradecky, Arajuuri (od 30. Vajisanen), Toivio, Uronen, Raitala, Sparv, Tuominen, Kamara, Lod, Soiri (od 46. Pohjanpalo), Pukki. Selektor: Markku Kanerva.

(sportske.ba)

#Sport