Objavljeno u kategoriji Svijet na 12.10.2019 15:59:00

'Izvor mira': SAD pripremaju nacrt sankcija, Erdogan kaže 'nećemo stati'

Mogući bijeg više od 10.000 pripadnika ISIL-a kao posljedica vojne operacije veliki razlog za zabrinutost

(Patria) – Najmanje 100.000 civila je napustilo svoje domove na sjeveroistoku Sirije kao posljedica turske vojne ofanzive, izvijestio je ured UN-a.

Izbjeglo stanovništvo pokušava naći krov nad glavom u školama i napuštenim zgradama u drugim mjestima i gradovima.

Istovremeno, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odgovorio je međunarodnoj zajednici koja vrši diplomatski pritisak s namjerom da zaustavi ofanzivu – da 'neće zaustaviti' opreaciju.

- Nikada nećemo zaustaviti korak koji smo napravili protiv PYD/YPG. Nećemo stati šta god ko rekao. Prijete nam sa svih strana, traže da zaustavimo ovaj napredak, kaže Erdogan.

Sekretar američkog finansijskog odjela Steven Mnuchin kazao je u petak da američki zvaničnici rade na nacrtu 'vrlo značajnih' novih sankcija za Tursku, a dodao je i da su banke već notificirane.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je nešto kasnije da će Turska uzvratiti na bilo kakvo djelovanje usmjereno protiv njenih napora da se bori protiv terorizma.

- Turska se bori protiv terorističkih organizacija koje predstavljaju prijetnju njenoj nacionalnoj sigurnosti. Budite sigurni da ćemo uzvratiti na svaki korak protiv, kaže se u izjavi ministarstva.

U petak je 5 pripadnika ISIL-a pobjeglo iz zatvora u gradu Qamishli nakon turskog granatiranja, saopćio je vojni predstavnik za medije kurdskog SDF-a.

U zatvorima na sjeverostoku Sirije koje sada čuvaju kurdske snage, boravi oko 12.000 pripadnika ISIL-a – neki od njih su Sirijci, neki Iračani, ali također oko 2.500 do 3.000 stranih državljana iz 54 zemlje, tvrdi SDF, prenosi portal Euronews.

Kurdske vlasti upravljaju sa sedam zatvora u tom dijelu regiona, prenosi AFP.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian upozorava na rizik ponovne borbe s ISIL-om, te je zatražio hitni sastanak anti-ISIL koalicije koju predvodi SAD.

Vlade EU bloka zaprijetile su Turskoj sankcijama, ljutito odbacujući Erdoganovo upozorenje da će pustiti 3,6 miliona sirijskih izbjeglica da krenu prema Evropi ako ga ne podrže.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk poručio je putem Twittera: 'Nikada nećemo prihvatiti da se izbjeglice upotrijebe kao sredstvo ucjene. Prijetnje predsjednika Erdogana su krajnje neprimjerene', podvukao je Tusk.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je upozorio da će Turska biti odgovorna za pomoć ISIL-u da ponovo zasnuje kalifat u Siriji, prenosi Euronews.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android