Članak

Kavazović nakon izbora za reisa: Velika pobjeda Islamske zajednice

Husein ef. Kavazović, koji funkciju reisu-l-uleme obnaša od 2012. godine, rođen je 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu kod Gradačca.

SARAJEVO, (Patria) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović koji je danas izabran na još jedan sedmogodišnji mandat u obraćanju nakon izborne sjednice Sabora zahvalio se sabornicima na glasovima, a uslijedile su i brojne čestitke. Kavazović je dobio 291 glas, dok je njegov protukandidat Muamer Zukorlić dobio 82 glasa.

Kazao je da je ovo "velika pobjeda Islamske zajednice".

"Želim kazati da sam sretan i zadovoljan da je Islamska zajednica završila ovaj ciklus izbora. Nastojali smo da sačuvamo demokratičnost i otvorenost procesa izbora. Imali smo priliku predstaviti se našem biračkom tijelu i oni su danas odlučili", kazao je Kavazović.

Reis Kavazović je potcrtao da je proces izbora bio transparentan i zahvalio se svim kandidatima koji su učestvovali u izbornom procesu. 

"Mi živimo i radimo sa drugima i drugim vjerskim zajednicama i trebamo unaprjeđivati odnose i služiti dobru. Islamska zajednica treba da bude na putu dobra, da se suprotstavlja i suzbija onome što je zlo i što nije dobro, da bude na određeni način korektiv", istakao je Kavazović dodavši da IZ ne treba mijenjati "kurs već brzinu u radu". 

Kavazović je danas predstavio i svoj program rada u kojem je istakao autentičnost, otvorenost i solidarnost kao ideje vodilje u radu. Naveo je da će nastaviti razvijati evropski identitet Islamske zajednice kao autohtone evropske zajednice muslimana, preuzimajući dio odgovornosti u predstavljanju islama u Evropi.

Husein ef. Kavazović, koji funkciju reisu-l-uleme obnaša od 2012. godine, rođen je 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu kod Gradačca.

Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1983. godine. Na Šerijatskom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Kairu je studirao u periodu od 1985. do 1990. godine. Magistarski rad i doktorsku disertaciju odbranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, iz područja šerijatskog prava.

Obavljao je funkciju muftije tuzlanskog u periodu od 1993. do 2012. godine, a u članstvo Sabora Islamske zajednice Republike Bosne i Hercegovine izabran je prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini.

Nedugo nakon imenovanja na poziciju muftije tuzlanskog, zajedno s još devet članova delegacije Okruga Tuzla biva zarobljen u Konjicu i odveden u logor HVO-a, a odatle predat u logor Vojske bosanskih Srba. Nakon sedam mjeseci ponovo je na slobodi i vraća se u Tuzlu. Tokom obavljanja pozicije muftije tuzlanskog i reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini učestvovao je na brojnim naučnim konferencijama u domovini i svijetu. Autor je nekoliko knjiga i studija iz različitih oblasti islamskih nauka a naročito šerijatskog i komparativnog prava. 

Govori arapski jezik i služi se engleskim jezikom.

#BiH