Objavljeno u kategoriji BiH na 11.10.2019 18:00:00

Vijeće ministara u nevolji: Nakon policije i bh. proizvođači policijske opreme razmišljaju o tužbi

Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Zbog ogromnih šteta nanijetih domaćoj proizvodnji Bosanskohercegovački konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme intenzivno razmišlja o ideji krivičnog gonjenja odgovornih lica, piše Patria.

Kako navode iz Konzorcija, nadležne osobe koje su zloupotrijebile svoj položaj, te usvojile Pravilnik kojim se favorizuje isključivo jedna uvozno-trgovačka, a čime su direktno uticali na rad domaćih kompanija i izgledno gašenje velikog broja radnih mjesta, za svoje postupke moraju odgovarati.

„Nakon višegodišnjih upozorenja da Pravilnik o policijskoj opremi favorizira uvozni lobi i uništava domaću proizvodnju razmatramo sljedeći korak, a to bi bilo podizanje tužbe. Pravilnik je usvojen u decembru 2017. godine, a nakon pritiska javnosti i proizvođača, nadležni nisu uklonili diskriminatorske odredbe koje domaće proizvođače policijske i vojne opreme sprječavaju da učestvuju na javnim tenderima“, poručuju iz Konzorcija.

Podsjećaju da kompanije koje čine BH Konzorcij (Koteks d.o.o. Tešanj, Sparta d.o.o Banja Luka, MEN d.o.o. Travnik, ZENKO  d.o.o Zenica, Uslužnost d.o.o. Sarajevo i Tekstilna industrija d.o.o. Mostar ) proizvode uniforme koje zadovoljavaju svjetske standarde, te ih koriste brojne policije evropskih država. Stoga je nerazumljivo zašto u vlastitoj zemlji ne mogu snabdijevati policijske agencije kvalitetnom opremom.

Inače, Upravni odbor Saveza sindikata policijskih agencija BiH razmataro je informacije koje su plasirane u medijima u vezi sa novim pravilnikom o izgledu i nošenju policijske uniforme. 
S tim u vezi konstatovano je da Vijeće ministara nije objavilo u Službenom glasniku Pravilnik koji je usvojen 27.12.2017. godine te da je u narednih mjesec dana potrebno sagledati i pripremiti krivičnu prijavu protiv odgovornih lica zbog postojanja indicija o počinjenom krivičnom djelu “Zloupotreba položaja i ovlasti” iz člana 220. KZ BiH.

„Krivične prijave bit će predate protiv premijera BiH Denisa Zvizdića i direktora Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH Džemaila Ćibe, kao i ministra sigurnosti Dragana Mektića", potvrdio je za Patriju Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-a.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android