Članak

'Izvor mira': SAD će primijeniti sankcije u slučaju 'etničkog čišćenja i neselektivne vatre'

SAD će primijeniti sankcije protiv Turske u slučaju 'etničkog čišćenja i neselektivne vatre na civile' u Siriji.

(Patria) – Sjedinjene Američke države će primijeniti sankcije protiv Turske u slučaju etničkog čišćenja i neselektivne vatre na civile u Siriji.

Izjavio je to u četvrtak visoki američki zvaničnik koji je osudio tursku invaziju na sjeveroistok Sirije navodeći da 'ugrožava naše saveznike u borbi protiv terorizma i stvara ogromnu nesigurnost u cijelom regionu'.

Ofanziva koju je turski predsjednik nazvao 'uspješnom' traje već tri dana i uzima sve veći broj civilnih žrtava usljed granatiranja rezidencijalnog područja duž tursko-sirijske granice.

Isti američki zvaničnik kazao je i to da je zajednički sigurnosni mehanizam SAD i Turske koji je uključivao i demilitarizovanu zonu i zajedničke patrole dobro funkcionirao, ali ga je turski predsjednik odbacio u toku telefonskog razgovora s američkim predsjednikom Trumpom u nedjelju.

- Smatrali smo da se radi o dobrom kompromisnom ishodu, ali je predsjednik Erdogan u nedjelju rekao predsjedniku Trumpu da s tim nije zadovoljan. Također je rekao da dalje ide sam, da bi uradio ono što su Turci uvijek nazivali svojom maksimalističkom pozicijom, a to je – da izađu još 30 kilometara, tvrdi isti američki zvaničnik i objašnjava da bi 'unutar te zone, Turska sama bila odgovorna za sigurnost i druga pitanja', kao i to da Erdoganov plan uključuje vraćanje gotovo 4 miliona sirijskih izbjeglica koje trenutno borave u Turskoj, nazad u Siriju.

On je naglasio da Trump nije dao zeleno svjetlo za tursku ofanzivu, kao i to da su SAD odbile da pruže bilo kakvu vojnu podršku.

Komentirao je i šta bi dovelo do toga da SAD primijene sankcije:

- To bi podrazumijevalo etničko čišćenje. Naročito bi uključilo neselektivnu artiljeriju, zračnu i drugu paljbu na civilno stanovništvo. Za sada nismo uočili značajnije primjere nečeg takvog, kaže visoki američki zvaničnik koji je želio ostati anoniman, piše Guardian.

Vijeće sigurnosti UN-a na hitnoj sjednici održanoj u četvrtak nije uspjelo postići zajednički stav u pogledu turske ofanzive, dok su članice EU izdale zajedničku izjavu kojom traže da se bez odlaganja zaustavi ofanziva.

U četvrtak uvečer američki predsjednik je poručio putem Twittera: Imamo tri mogućnosti – poslati hiljade vojnika i vojno pobijediti, ili, snažno udariti Tursku finansijski i sa sankcijama, ili (mirovno) posredovati između Turske i Kurda!

Istovremeno, nastavljaju se sukobi između turskih trupa i predominantno kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u nekoliko pograničnih gradova, usljed čega je domove napustilo na desetine hiljada civila.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvještava da su 23 borca SDF i 8 civila izgubili život. Erdogan tvrdi da su njegovi vojnici ubili 109 kurdskih boraca.

Kurdski Crveni polumjesec izvještava da je život izgubilo 11 civila, uključujući 11-godišnjeg dječaka u gradu Qamishli. Bolnice u oba grada koji su pod vatrom – Ras al-Aynu i Tel Abyadu su van funkcije, navodi se u istom izvještaju.

 

#Svijet