Objavljeno u kategoriji Svijet na 11.10.2019 07:23:00

Pala rumunska vlada, premijerki Dancili izglasano nepovjerenje

Premijerki Viorici Dancili je izglasano nepovjerenje (foto Twitter @vdancila_PM)

(Patria) – Rumunska vlada je pala nakon što je premijerki Viorici Dancili iz redova Socijaldemokrata izglasano nepovjerenje.

238 članova parlamenta je glasalo protiv premijerke, 5 glasova više od potrebnog minimuma.

Sukob između vladajuće stranke i opozicije bio je žestok gdje je presudilo upravo 5 glasova razlike.

Protiv Dancile su glasali liberali, Unija Spasi Rumuniju i još četiri stranke.

- Spriječili smo Socijaldemokratsku stranku da nastavi uništavati Rumuniju, komentirao je ishod glasanja Ludovic Orban, lider opozicione Liberalne stranke koja je inicirala glas nepovjerenja. 'Ovo je početak faze rekonstrukcije koja će donijeti modernizaciju i staviti vladu u službu građanima', objasnio je Orban viziju opozicije.

Predsjednik Klaus Iohannis u petak će razgovarati sa svim parlamentarnim strankama kako bi imenovali novog premijera i formirali kabinet.

Tranzicijska vlada bit će u funkciji do izbora krajem 2020. godine. Međutim, Unija Sačuvaj Rumuniju zagovara prijevremene izbore.

Predsjednik Iohannis je kazao da je pad socijaldemokratske vlade 'rezultat normalne reakcije cijelog društva na loše postupke i nekompetentnost ovog Kabineta'.

Politički analitičar Andrei Taranu komentirao je da je Rumunija u 'strukturalnoj krizi s kojom političari nisu u stanju izaći na kraj. Stoga daju prednost nekim malim krizama koje se mogu riješiti lako i relativno brzo, ostavljajući pritom po strani bolna pitanja koja zahtijevaju rješavanje', piše portal Euronews.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android