Članak

K znanju primljene informacije o plinu i Uborku, šesta sjednica i definitivno odgođena

Kako je Patria pisala u prethodnim tekstovima, do otkazivanja sjednice došlo je zbog ne slaganja HDZ-a s Prijedlogom zakona o dohotku.

SARAJEVO, (Patria) - Predstavnički dom prihvatio je Informaciju o stanju na deponiji “Uborak”.

Također, k znanju je primljena i Informacija o poskupljenju plina od maja ove godine. 

Time je okončan nastavak pete redovne sjednice. 

Na šestoj redovnoj sjednici planirane su sljedeće tačke: Prijedlog Zakona o doprinosima, Prijedlog Zakona o porezu na dohodak, Prijedlog Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH, Prijedlog Zakona o Registru finansijskih izvještaja. Međutim, sjednica je odgođena.

Kako je Patria pisala u prethodnim tekstovima, do otkazivanja sjednice došlo je zbog ne slaganja HDZ-a s Prijedlogom zakona o dohotku, a SBB-a s Prijedlogom zakona o doprinosima. 

HDZ-u je smetao prijedlog u zakonu o dohotku kojim se oporezivanje igara na sreću (kladionic) podiže sa 10 na 13 posto. Također, HDZ-u je sporna i činjenica da, opet nezvanično, Vlaa amandmanom na zakon traži da se svi dobici od igara na sreću oporezuju, odnosno i na iznos do 100 KM, što do sada nije bio slučaj. 

SBB-ova zamjerka odnosila se na prijedlog da se izdvajanje za ne zaposlenost smanji sa 1,5 na 1 posto. 

Raspravu o Informaciji o poskupljenju plina na petoj sjendici obilježila je burna rasprava, posebno na relaciji Damir Mašić (SDP) i Dževad Adžem (DF). Rasprava je u jednom trenutku izašla iz okvira etičkog kodeksa, pa je morao reagovati i predsjedavajući Mirsad Zaimović. 

Zastupnici su razmatrali i Informaciju o stanju u deponiji Uborak. 

Zastupnik iz Kluba DF-GS Ahmed Džubur, u ime predlagača rasprave o Uborku kauao je da je 
Regionalna deponija Uborak., prema nezvaničnim informacijama počela s radom 1966. godine, ali da je orgazovani proces odlaganja krenuo 1996. godine kada je počelo da se razmišlja o regionalnoj deponiji. 

“Koncipirana je da bude vrlo savremena, ali nije postala takvom jer osnovnih elemenata nije bilo. U blizini deponije smješteni su smjeteni vinogradi, voćnjaci. Godinama je tamo istresano sve i svašta - medicinski otpad, eutanizirane životinje, mulj sa prečistača. Ta kancerogena masa ide u Nneretvu, navodnjavaju se voćnjaci i vinogradi, ide u Hrvatsku. Ovo nije problem samo BiH i Hrvatske, nego i Evropske unije”, poručio je Džubur..

Dodao je da je Ejub Trako, zamjenik direktora Agropedološkog zavoda rekao je da je analiza mulja pokazala ogromno prisustvo visoko toksičnih spojeva, koji su mutageni i kancerogeni za ljude i životinje. 

“Federalno ministarstvo okoliša i turizma naručilo je analize od institucija koje nisu registrovane. Izabrali instituciju koja nikada nije radila takve analize. Neću nikoga prozivati, ali hiljade tona neselektivnog otpada, više od 700 pasa zakopano je na deponiji. Također, tu su završili leševi životinja uginulih od bruceloze”, pojasnio je Džubur.

Nijaz Hodžić predsjendik Udruženja “Jer nas se tiče” kazao je da je Uborak problme koji se ne tiče samo Mostara i da ga je neophodno riješiti. 

Nakon brojnih primjedbi na izvještaje, analize i rasprave, Kolegij Doma je usaglasio zaključak kojim Informaciju o stanju na Uborku prima k znanju.

#BiH