Članak

Donald Tusk Borisu Johnsonu: Quo vadis?

Evropska unija je optužila Veliku Britaniju da 'igra glupu igru prebacivanja krivice'.

(Patria) – Evropska unija je optužila Veliku Britaniju da 'igra glupu igru okrivljavanja, dan nakon što je izvor iz vladinog ureda izjavio da je sporazum nemoguć zbog neprihvatljivih zahtjeva Angele Merkel.

Izvor se referirao na telefonski razgovor između Merkel i Johnsona tokom kojeg je njemačka kancelarka komentirala da je vjerovatnoća da će se postići sporazum – suviše mala.

Kao i veliki broj drugih EU lidera i zvaničnika, Merkel nije prihvatila prijedlog Borisa Johnsona za Sjevernu Irsku jer EU očekuje da Irska ostane u carinskoj uniji. Johnson i vlada, pak, insistiraju da Sjeverna Irska napusti carinsku uniju EU zajedno s ostatkom zemlje. Čini se da je najveća prepreka postizanju sporazuma između Velike Britanije i EU upravo odnos između Irske koja je EU članica i Sjeverne Irske kao pokrajine Velike Britanije.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk poručio je Borisu Johnsonu da se 'ne radi o pobjedi u nekoj glupoj igri okrivljavanja'.

- Radi se o budućnosti Evrope i Velike Britanije, kao i sigurnosti i interesa naših naroda. Ne želiš sporazum, ne želiš produžetak roka, ne želiš opoziv, gdje ideš?, upitao je Tusk.

Njegova oštra primjedba vjerovatno znači produbljivanje tenzija između Velike Britanije i EU, samo 10 dana prije samita EU, a 21 dana prije isteka roka za Brexita.

Sada je sasvim moguć ulazak u haotičan Brexit bez sporazuma za što će Velika Britanija i EU vjerovatno međusobno prebacivati odgovornost i krivicu.

Podsjetimo, EU nije prihvatila prijedlog premijera Velike Britanije o uvjetima Brexita, te očekuje revidiran dokument. Međutim, Johnson i vlada Velike Britanije smatraju prijedlog finalnim i ne namjeravaju ga dopunjavati jer, kako tvrde, poštuje irski mirovni sporazum i jedinstveno tržište EU. Iako njegov glasnogovornik tvrdi da Johnson želi Brexit sa sporazumom, premijer otvoreno najavljuje Brexit 31. oktobra, sa ili bez sporazuma.

Ipak, Johnson održava kontakt sa irskim premijerom Leom Varadkarom, uvjeravajući ga da preferira Brexit sa sporazumom. Dva premijera će se ponovo susresti krajem sedmice kako bi još jednom zajednički analizirali situaciju.

Haotičan Brexit bi podijelio Veliku Britaniju, ugrozio mir u Sjevernoj Irskoj, a na određene načine bi i poremetio dinamiku Evropske Unije, pa i globalni razvoj, smatraju analitičari.

Velika Britanija i EU se nisu uspjele dogovoriti o post Brexit aranžmanu ni tri godine nakon referenduma. Obzirom da premijer Johnson odbacuje i pomisao na produžetak roka, jedini način da se izbjegne Brexit bez sporazuma je da EU prihvati britanski prijedlog, koliko god se kosio sa principima tog bloka.  

Johnsonova saveznica Arlene Foster, lider Demokratske unionističke stranke Sjeverne Irske, optužila je EU i Irsku da pokušavaju 'zarobiti' Sjevernu Irsku u trajnu carinsku uniju.

#Svijet