Članak

U samo 24 sata: 181 pogođena meta u turskoj ofanzivi na sjeveroistočnu Siriju

Oružane snage Turske u srijedu su započele ofanzivu 'Izvor mira' u sjeveroistočnoj Siriji.

(Patria) – Oružane snage Turskesu u srijedu započele ofanzivu "Izvor mira" na sjeveroistoku Sirije.

Zabilježene su eksplozije u gradu Ras al Ain u sjeveroistočnoj Siriji, na samoj granici s Turskom. Stanovništvo napušta i sirijski pogranični grad Tel Abyad gdje se također mogu čuti eksplozije.

Od početka operacije iz zraka i haubica pogođeno je ukupno 181 pozicija koje drže militanti, saopćilo je tursko ministarstvo odbrane.

Glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga Mustafa Bali objavio je na Twitteru da su se kurdske snage suočile i 'odbile napad' turske pješadije.

Predstavnici kurdskih snaga kasnije su izvijestili da su turske zračne snage pogodile jedan od zatvora u kome se nalaze borci ISIL-a.

Sirijske demokratske snage (SDF) zahtijevaju zonu zabrane letova kako bi se "zaustavili napadi na nevine ljude", te su putem Twittera izvijestili da turski avioni bombardiraju vojne pozicije i civile.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tvrdi da operacija "Izvor mira" ima za cilj eliminirati prijetnju koja dolazi od kurdskih paravojnih snaga YPG, kao i militanata ISIL-a. Cilj operacije je i omogućiti povratak sirijskih izbjeglica iz Turske nakon formiranja sigurne zone u tom području.

- Naš cilj je spriječiti stvaranje koridora terora duž naše južne granice, i donijeti mir u to područje, poručio je Erdogan putem Twittera i dodao: "Sačuvat ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista."

Ovim su potvrđene ranije špekulacije da Turska koristi američko povlačenje da izvrši napad na kurdske snage u Siriji koje su se s američkim snagama borile protiv tamošnjeg ISIL-a.

Američki državni sekretar Mike Pompeo kazao je u intervju da 'SAD nisu dale Turskoj zeleno svjetlo' za ofanzivu. Potom je dodao da 'Turci imaju legitimni razlog za zabrinutost u pogledu sigurnosti' jer 'imaju terorističku prijetnju na jugu'.

Američko savezništvo s Kurdima u Siriji jedan je od uzroka dugotrajnih tenzija između SAD i Turske koje bi Trumpova Twitter objava dan ranije da će "totalno uništiti tursku ekonomiju" ukoliko ta zemlja u datom kontekstu učini bilo šta "nedozvoljeno" – mogla samo produbiti.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da Turska mora zaustaviti ofanzivu, upozoravajući da EU neće odobriti finansijsku pomoć za "zonu sigurnosti".

- Turska mora zaustaviti vojnu operaciju. Tako neće moći. A ako Turska planira stvarati zonu sigurnosti, neka ne očekuje finansijsku pomoć od Evropske unije, kazao je Juncker u obraćanju Evropskom parlamentu u Briselu.

Francuska ministrica evropskih poslova Amelie de Montchalin izjavila je da Francuska, Velika Britanija i Njemačka zahtijevaju sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na kojem će se razgovarati o turskoj ofanzivi.

Ona je također kazala da tri zemlje upravo privode kraju zajedničku izjavu u kojoj se 'snažno osuđuje' turska ofanziva, ali da se zasebna izjava EU još uvijek mora dogovoriti jer je neke zemlje nisu potpisale.

Francuska ministrica vanjskih poslova Florence Parly upozorila je da bi potez mogao dovesti do oživljavanja tzv. Islamske države, dok su američke Demokrate poput Nancy Pelosi, kao i neki Republikanci poput Nikki Haley, Lindsey Graham i Mitcha McConnella žestoko osudili odluku predsjednika Trumpa jer smatraju da je kurdske saveznike ostavio na cjedilu.

Američki Republikanski senator, zabrinut zbog sudbine Kurda u regionu, najavio je "razarajući" paket sankcija za Tursku zbog vojne operacije.

Lideri svjetskih sila izrazili su zabrinutost da bi turska invazija mogla pogoršati rat u Siriji i potresti cijeli region.

Trump je na optužbe da je ostavio Kurde "na milost i nemilost Turskoj" reagirao javnom prijetnjom da će "uništiti Tursku" ako uradi bilo šta "nedozvoljeno", ali je ubrzo potom promijenio ton i pohvalio je kao trgovinskog partnera.

Objašnjavajući odluku o povlačenju trupa, Bijela kuća je saopćila i to da SAD više neće držati zarobljene borce ISIL-a "jer bi to moglo potrajati nekoliko godina i znatno bi koštalo naše porezne obveznike".

Turska je već dugo zabrinuta zbog granice sa Sirijom jer se u njenoj neposrednoj blizini odvijaju borbe između kurdskih snaga kao što su YPG i Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju SAD, a protiv ISIL-a.

Međutim, sestrinsku organizaciju kurdskog YPG-a, PKK, koja djeluje kao separatistička grupa u južnoj Turskoj, zvanična Ankara, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Prekid vatre između PKK i Ankare trajao je do 2015. od kada ta organizacija nastavlja brojne pobune i napade unutar zemlje.

#Svijet