Članak

Telefonski razgovor Trump - Erdogan: SAD se neće miješati u operaciju Turske u Siriji

Bijela kuća je izdala saopćenje u kome se kaže da se SAD neće miješati u operaciju Turske u Siriji.

(Patria) – Predstavnici Bijele kuće izjavili su u nedjelju uvečer da će Turska uskoro započeti operacije na sjeveroistoku Sirije s ciljem povratka izbjeglica iz Sirije, te da se američke snage neće miješati.

Saopćenje je izdato nakon telefonskog razgovora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u nedjelju.

Reuters piše da je turski predsjednik tokom telefonskog razgovora negodovao jer SAD nisu sprovele sporazum o stvaranju zone sigurnosti istočno od rijeke Eufrat.

Turska je dan ranije stavila do znanja namjeru da započne operaciju, upozoravajući da je njen ulazak u područje gdje su SAD namjeravale posredovati između Turske i sirijskih Kurda - 'iminentan'.

Vlada SAD je jasno stavila do znanja da se neće miješati, te da se američke trupe 'više neće nalaziti u tom području'. Također su poručili da Turskoj prepuštaju odluku o sudbini boraca ISIL-a koji su zarobljeni tokom borbi u tom području. Mnoge od njih drže kurdske snage, ali Turska Kurde smatra neprijateljima, piše Euronews.

Iz Bijele kuće tvrde su SAD tražile od matičnih zemalja zarobljenih boraca ISIL-a da ih preuzmu, konkretno, od Francuske, Njemačke i drugih EU zemalja, ali su te zemlje to odbile.

'Od sada će Turska biti odgovorna za sve borce ISIL-a zarobljene u tom području u zadnje dvije godine u sklopu poraza teritorijalnog 'Kalifata' od strane Sjedinjenih država', stoji u saopćenju Bijele kuće.

Američki kongres je prošlog mjeseca u jednom izvještaju upozorio Bijelu kuću da ne reducira snage u Siriji radi protuteže utjecaju Irana, te kako bi se spriječilo oživljavanje ISIL-a.

Studijska grupa za Siriju koja potpisuje izvještaj upozorava da je rat u Siriji daleko od kraja te da je ISIL još uvijek prijetnja, što je suprotno tvrdnji Bijele kuće u nedjelju uvečer da je ISIL poražen, prenosi Euronews.

 

#Svijet