Objavljeno u kategoriji Svijet na 06.10.2019 08:57:00

Rezultati ankete: Konzervativci 15 bodova ispred laburista, Johnson vodi ispred Corbyna

Johnson ubjedljivi favorit naroda uprkos svakodnevnim kritikama

(Patria) – Rezultati ankete britanskog lista Observer pokazuju vođstvo britanske konzervativne stranke ispred laburista uprkos političkoj krizi u zemlji zbog Brexita.

Podrška za vladajuće torijevce popela se na 38% u odnosu na rezultat prije sedmicu dana, dok je za laburiste pala te sada iznosi 23%. Liberalne demokrate također gube podršku te su trenutno na 15%.

Kako je britansko društvo podijeljeno na one koji žele da zemlja napusti EU i one koji žele ostati, tako je i anketa sprovedena unutar te dvije grupe.

Laburisti su izgubili najviše podrške u dijelu populacije koja želi Brexit – samo 8% anketiranih u toj grupi bi podržao laburiste. Istovremeno, Liberalne demokrate su izgubile 7 bodova u grupi koja želi ostanak u EU, dok su u istoj grupi laburisti dobili 9 bodova.

Boris Johnson ubjedljivo vodi ispred laburiste Corbyna sa 36% spram 16%. To je rezultat anketnog pitanja ko bi bio najbolji premijer.

Anketa je pokazala i to da je prijedlog uvjeta Brexita Borisa Johnsona prezentiran EU prošle sedmice naišao na mnogo bolju reakciju nego onaj njegove prethodnice Therese May.

45% Britanaca anketiranih u februaru smatrali su prijedlog Therese May lošim, a samo 14% njih – dobrim. U zadnjoj anketi, 22% Britanaca smatra Johnsonov prijedlog lošim, a 27% tvrdi da je prijedlog dobar.  

Anketa je sprovedena nakon godišnje konferencije Konzervativne stanke, nešto manje od mjesec dana prije roka za Brexit 31. oktobra.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android