Članak

Rezultati ankete: Konzervativci 15 bodova ispred laburista, Johnson vodi ispred Corbyna

(Patria) – Rezultati ankete britanskog lista Observer pokazuju vođstvo Konzervativne stranke ispred laburista uprkos političkoj krizi u zemlji zbog Brexita.

(Patria) – Rezultati ankete britanskog lista Observer pokazuju vođstvo britanske konzervativne stranke ispred laburista uprkos političkoj krizi u zemlji zbog Brexita.

Podrška za vladajuće torijevce popela se na 38% u odnosu na rezultat prije sedmicu dana, dok je za laburiste pala te sada iznosi 23%. Liberalne demokrate također gube podršku te su trenutno na 15%.

Kako je britansko društvo podijeljeno na one koji žele da zemlja napusti EU i one koji žele ostati, tako je i anketa sprovedena unutar te dvije grupe.

Laburisti su izgubili najviše podrške u dijelu populacije koja želi Brexit – samo 8% anketiranih u toj grupi bi podržao laburiste. Istovremeno, Liberalne demokrate su izgubile 7 bodova u grupi koja želi ostanak u EU, dok su u istoj grupi laburisti dobili 9 bodova.

Boris Johnson ubjedljivo vodi ispred laburiste Corbyna sa 36% spram 16%. To je rezultat anketnog pitanja ko bi bio najbolji premijer.

Anketa je pokazala i to da je prijedlog uvjeta Brexita Borisa Johnsona prezentiran EU prošle sedmice naišao na mnogo bolju reakciju nego onaj njegove prethodnice Therese May.

45% Britanaca anketiranih u februaru smatrali su prijedlog Therese May lošim, a samo 14% njih – dobrim. U zadnjoj anketi, 22% Britanaca smatra Johnsonov prijedlog lošim, a 27% tvrdi da je prijedlog dobar.  

Anketa je sprovedena nakon godišnje konferencije Konzervativne stanke, nešto manje od mjesec dana prije roka za Brexit 31. oktobra.

#Svijet