Članak

Antivladini protesti u Iraku: Više od 100 mrtvih i 4000 povrijeđenih u 5 dana

(Patria) – UN je pozvao na kraj nasilja u Iraku nakon što je u petodnevnim protuvladinim protestima život izgubilo više od 100 osoba, dok je više hiljada povrijeđeno.

(Patria) – UN je pozvao na kraj nasilja u Iraku nakon što je u petodnevnim protuvladinim protestima život izgubilo više od 100 osoba, dok je više hiljada povrijeđeno.

Protesti, koji su u početku imali za cilj da ukažu na probleme nezaposlenosti i teške korupcije zbog kojih se traži ostavka vlade premijera Adela Abdul-Mahdija, brzo su se proširili iz Bagdada prema jugu Iraka i drugim dijelovima zemlje.

Sigurnosne snage Iraka nisu se libile da upotrijebe suzavac i ospu rafalnu paljbu na demonstrante što je u 5 dana protesta rezultiralo sa više od 100 mrtvih i više od 4000 povrijeđenih.

Predstavnica UN-a u Iraku Jeanine Hennis-Plasschaert reagirala je na 'nerazuman gubitak života' i zatražila da se zaustave sukobi.

Na demonstrante je navodno ciljano i iz neidentificiranih snajpera, a predstavnici vlasti tvrde da nemaju ništa s tim i da tragaju za odgovornima. Samo u Bagdadu je više od 250 povrijeđeno usljed djelovanja snajpera.

Irak su u zadnjih 15 godina obilježili sukobi, uključujući krvavu borbu protiv ISIL-a koja je završena 2017. godine. Zemlja je u političkoj krizi zbog nerazriješenih problema poput korupcije i siromaštva koje sadašnja vlada premijera Adela Abdul-Mahdija ne uspijeva otkloniti. 

Parlament je trebao zasjedati u subotu popodne, ali nije postignut kvorum jer je blok klerika Moqtada al-Sadra od 54 zakonodavca bojkotirao sesiju.

Smatra se da upravo ovaj bivši lider paravojnih snaga al-Sadr stoji iza protesta kojim se zahtijeva ostavka premijera. Iza njega stoji cijeli pokret koji ima snagu organizirati ovako masovne proteste, ali stanovnici Iraka, čini se, više ne vjeruju nikome što je pokazalo i uništavanje sjedišta više političkih stranaka. 'Ovi ljudi nas ne predstavljaju. Ne želimo više stranke. Ne želimo da bilo ko govori u naše ime', kazao je jedan od demonstranata.

Bivši vojni a sada nacionalni vođa sa najvećim blokom u parlamentu, al-Sadr zahtijeva nove izbore pod nadzorom UN-a.

Irak, koji ima populaciju od 40 miliona, 5. je u svijetu po proizvodnji nafte, a 2. najveći proizvođač OPEC-a.

Svjetska banka je 2014. godine procijenila da oko 22,5% stanovništva Iraka živi u siromaštvu, sa oko 25% nezaposlenih mladih ljudi, brojke koje su se vjerovatno povećale od zadnjih 5 godina.

Premijer Abdul-Mahdi koji je obećao reforme kada je došao na vlast prije godinu dana, kazao je u obraćanju demonstrantima da je vlada razumjela njihove 'legitimne zahtjeve', ali je istovremeno branio fatalni odgovor sigurnosnih snaga, nazivajući ga neophodnim 'gorkim lijekom' za mase. Vlada je također ukinula internet usluge, te time onemogućila pristup društvenim mrežama i aplikacijama poput WhatsApp.

Od premijera su se između ostalog očekivale dramatične promjene kao što je otpuštanje vodećih političara optuženih za korupciju.

Irak je također oslabljen dubokim podjelama i animozitetima po političkoj i religijskoj osnovi.

Šitski duhovni vođa Iraka, Ali Sistani iskoristio je priliku molitve u petak da potakne vlasti da ozbiljno saslušaju zahtjeve demonstranata, te je upozorio da bi nasilje moglo eskalirati ukoliko se ne poduzmu ozbiljni koraci.

 

#Svijet