Članak

Ljajić: Erdogan dovodi 100 privrednika, Turska nam je važna zbog međunarodne pozicije

Lajić je kao "veoma važan" ocijenio projektat gradnje auto-puta između Srbije i BiH, jer će biti angažovana građevinska operativa u obje zemlje.

SARAJEVO, (Patria) - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocijenio je danas da će predstojeća posjeta predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana Srbiji 
imati veliki politički i ekonomski značaj jer turski šef države, između ostalog, dolazi u Beograd predvodeći i brojnu poslovnu delegaciju.

Gostujući u programu RTS-a, Ljajić je rekao da svakako ekonomija ima najveći značaj jer dolazi više od 100 privrednika i to je prilika za saradnju sa srbijanskim privrednicima, 

Predsjednik Turske u Srbiju će doputovati u ponedjeljak.

Ukazao je srbijanski ministar na povećanje trgovinske razmjene između Srbije i Turske s 800 miliona dolara prije dvije godine na više od 1,3 milijarde dolara danas.

Dodaje da je partnerstvo sa Turskom važno i zbog njene pozicije na međunarodnoj sceni.

Lajić je kao "veoma važan" ocijenio projektat gradnje auto-puta između Srbije i BiH, jer će biti angažovana građevinska operativa u obje zemlje.

"Uz to ulazi se u ozbiljan investicioni ciklus sa BiH sa kojom imamo najveću trgovinsku razmjenu, a najgoru putnu infrastrukturu. Uz to potrebna je stabilnost i saradnja u
regionu. Put znači život i povezanost, zbog čega ovo jeste i mirovni projekat", naglasio je Ljajić.

U Beogradu će biti održan i trilateralni sastanak Srbija, Turska i BiH na nivou predsjendika, a na teritoriji Srbije bit će položen kamen temeljac za autoput Beograd - Sarajevo.

#Region