Članak

Iran oslobodio iz pritvora australijski blogerski par

(Patria) – Australijski blogerski par Jolie King i Mark Firkin nakon tri mjeseca pušteni iz pritvora u Iranu.

(Patria) – Australijski blogerski par Jolie King i Mark Firkin pušteni su na slobodu nakon što su proveli tri mjeseca u pritvoru u Iranu.

Australijska ministrica vanjskih poslova Marise Payne izjavila je u subotu da 's ogromnim olakšanjem' potvrđuje njihovo puštanje na slobodu i povratak u zemlju.

Ona je također otkrila da je vlada Australije vodila 'vrlo osjetljive' pregovore sa Iranom o njihovom oslobađanju, te je osigurala garanciju da se propisno tretiraju dok su u pritvoru.

Protiv blogerskog para su odbačene sve optužbe za špijuniranje.

Podsjetimo, King i Firkin su napustili rodnu Australiju 2017. godine i uputili se na dugo putovanje koje su dokumentirali putem svog bloga 'The Way Overland'. Prije tri mjeseca su uhapšeni u blizini Teherana jer su navodno lansirali dron u blizini vojnih postrojenja u Jajroodu.

Iran dopušta upotrebu drona ali s dozvolom i uz striktne uvjete kao što su zabrana leta iznad ljudi ili velikih masa, iznad Teherana i drugih osjetljivih područja. Upotreba drona bez dozvole kažnjava se sa 6 mjeseci zatvora nakon čega slijedi deportacija.

Ministrica Payne je za medije potvrdila da je Australijanka britanskog porijekla, akademik Dr. Kylie Moore-Gilbert još uvijek u zloglasnom zatvoru Evin u Teheranu gdje se nalazi već godinu dana.

Dr. Moore-Gilbert je prije hapšenja u Iranu radila i kao predavač na odsjeku za Islamske studije na Univerzitetu u Melburnu.

Njenu situaciju je Payne nazvala 'vrlo složenom' te je objasnila da pregovori traju već dugo i da vlada Australije ne prihvata optužbe za špijuniranje zbog kojih je osuđena na 10 godina zatvora.

U istom zatvoru gdje kaznu služe politički zatvorenici Irana, nalazi se i 41-godišnja Nazanin Zaghari-Ratcliffe, Britanka iranskog porijekla, majka jednog djeteta, koja je odslužila pola petogodišnje zatvorske kazne zbog optužbi za špijuniranje, piše britanski Guardian.

 

#Svijet