Članak

Komšić o cyber sigurnosti: Savremenim prijetnjama oduprijeti se saradnjom s drugim zemljama

Napominje da je NATO najuspješniji savez u historiji jer zemlje članice jedna drugoj garantuju prosperitet, sigurnost, slobodu i zajedničke vrijednosti.

SARAJEVO, (Patria) - U Sarajevu će danas i sutra stručnjaci za cyber kriminal raspravljati o ovom problemu, na 18.  međunarodnoj naučnoj konferenciji “Dani kriminalističkih nauka” o temi “Savremeni izazovi u cyber-sigurnosti”.

Učesnicima konferencije obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

"Zahvaljujem kolektivu Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije za ukazano povjerenje i dodijeljeno priznanje. Zadovoljstvo mi je što prisustvujem otvaranju 18. po redu Međunarodne naučne konferencije „Dani kriminalističkih nauka“ o temi „Savremeni izazovi u cyber-sigurnosti“. Ova tema je izuzetno važna za čitav svijet. Živimo u dobu koje nazivaju informatičkom revolucijom, dobu koje je donijelo velike promjene na globalnom nivou, pa tako i u Bosni i Hercegovini.Svijet se mijenja munjevitom brzinom, suočavamo se s velikim izazovima na međunarodnom i lokalnom nivou, a jedan od tih izazova je svakako razvoj informatičke i komunikacione tehnologija.Svijet je postao jedinstven sistem, a veze između pojedinaca danas se ostvaruju u trenutku, a sve zahvaljujući naprednim tehnologijama. Brzi razvoj tih tehnologija i olakšan pristup naprednim alatima olakšali su nam poslovni i svaki drugi vid komunikacije, međutim, kako izreka kaže, to je mač sa dvije oštrice", rekao je Komšić u obraćanju.

Činjenica je, dodaje, da je razvoj tehnologije olakšao život savremenog društva, ali je istovremeno doprinio i razvoju novog oblika kriminala – cyber-kriminala. 

2Cyber-kriminal predstavlja jednu od najvećih opasnosti u savremenom svijetu, a ta opasnost ne zaobilazi ni nas u Bosni i Hercegovini. Mnogi su iskoristili prednosti informacionih tehnologija i zloupotrijebili ih. Tako pojedinci postaju žrtve cyber-krađe, cyber-nasilja i govora mržnje. Sve je više zloupotrebe društvenih mreža i širenja mržnje, zloupotrebe ličnih podataka i krađe identiteta, tehnologija se koristi u svrhu zloupotrebe maloljetnika. Svemu ovome se moramo znati suprotstaviti. S vremenom, i uz strožija ograničenja, postignut je napredak u zaštiti od cyber-napada, ali, nažalost, niko od nas još nije dovoljno zaštićen. Ti napadi postaju učestaliji i profesionalniji kako se društvo i ekonomija sve više oslanjaju na digitalni svijet, potvrđuju ljudi iz struke. Za prevenciju, otkrivanje i sprečavanje cyber-napada svakako da je neophodno biti dobro informisan o novim pretnjama, preduzeti mjere predostrožnost, te razmijenjivati iskustva na regionalnom i međunarodnom nivou", poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodaje da kao primjer zemlje koja je uspješno odgovorila izazovima koji su postavljeni pred njom može poslužiti Republika Estoniju.

"Na marginama 74. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku imao sam priliku razgovarati sa premijerom Republike Estonije. Naime, Estonija je jedna od najrazvijenijih zemalja kada govorimo o IT sektoru, ako ne i najrazvijenija. Dokaz tome je i činjenica da je u ovoj zemlji NATO izgradio najveći centar za cyber-odbranu koji okuplja veliki broj zemalja kako bi naučile na koji način da sarađuju jedna sa drugom,  i kako se boriti  protiv cyber-napada. Estonsko društvo, koje čini 1.3 miliona stanovnika, u potpunosti je digitalizovano, od e-vlade, školstva, do izbornog procesa, i lider je u korištenju digitalnih tehnologija. Svakodnevno se suočavaju sa hakerskim napadima koje uspješno sprečavaju, a sve zahvaljujući mjeram predstrožnosti, dobro uhodanom sistemu i alatima koji su im na raspolaganju. Estonija je ponudila Bosni i Hercegovini savjete i iskustva koje je ona stekla iz oblasti digitalnih tehnologija, za vrijeme najvećih izazova pred kojima se našla. To je prilika koju moramo iskoristiti", poručio je Komšić.

Podsjetio je i na masovne hakerske napade koji su se dogodili 2007. godine na Estoniju, a za koje je optužena Rusija.

"Taj napad je tada definisan kao jedan od prvih napad takve vrste jedne države na drugu. Estonija je bila informaciono odsječena od svijeta nekoliko sedmica. Potaknuti ovim iskustvom, Estonci su postali jedan od najsposobnijih cyber-ratnika na svijetu, što im omogućuje nositi se dalje sa novim tehnološkim izazovima. Uvjeren sam da svi sigurnosni subjekti u našoj zemlji daju svoj maksimalni doprinos, da idu u korak sa cyber-izazovima koji se postavljaju pred Bosnom i Hercegovinom. Međutim, za savremene izazove u cyber-svijetu potrebni su nam podrška i iskustvo drugih. Nijedna zemlja se ne može adekvatno nositi s velikim cyber-napadom sama. Trebamo pomagati jedni drugima. Nadam se da ćemo iskoristiti prijateljsku pomoć Estonije i IT sektor u Bosni i Hercegovini dovesti na najviši nivo. A kako se najbolje najbolje oduprijeti ovom fenomenu zvanom cyber-kriminal? U svakodnevoj borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije, pa tako i lakšeg kontrolisanja cyber-kriminala, Bosna i Hercegovina će najbolje napredovati ukoliko postane članica NATO-a i Evropske unije. Biti dijelom porodice koja se zove NATO, lakše ćemo se kao zemlja nositi sa problemima i izazovima koje nameće globalizacija", dodaje Komšić. 

Napominje da je NATO najuspješniji savez u historiji jer zemlje članice jedna drugoj garantuju prosperitet, sigurnost, slobodu i zajedničke vrijednosti.

"Kao dio NATO-a, ali i Evropske unije, zemlje članice njeguju demokratske vrijednosti koje se zasnivaju na vladavini prava i zaštiti individualnih prava građana. Tako će NATO, između ostalog, Bosni i Hercegovini omogućiti pristup svojim resursima i centrima za borbu protiv složenijih cyber-prijetnji. Mi u Bosni i Hercegovini najbolje ćemo se oduprijeti ovom fenomenu ukoliko budemo sarađivali sa zemljama regije i svijeta, jer time ćemo više doprinijeti suzbijanju ove vrste kriminala i na globalnom nivou. Na kraju, želim da kolektivu i studentima Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije uputim iskrene čestitke povodom obilježavanja Dana Fakulteta. Želim vam da u toku vašeg radnog vijeka i tokom studija kroz svoje zalaganje i aktivnosti steknete uspješne vještine iz oblasti vašeg interesovanja. Uvjeren sam da ćete svoje bogato znanje i stučnost prenijeti na buduće generacije i dati doprinos razvoju Bosne i Hercegovine i njenog društva", zaključio je Komšić. 

#BiH