Članak

Johnson otkrio detalje prijedloga rješenja za irsku granicu

(Patria) – Britanski premijer Boris Johnson predstavio je prijedlog rješenja za irsku granicu koji ne zahtijeva punktove ili fizičku infrastrukturu.

(Patria) – Britanski premijer Boris Johnson predstavio je prijedlog rješenja za irsku granicu za koje kaže da ne podrazumijevaju potrebu za punktovima ili fizičkom infrastrukturom.

Njegov prijedlog predviđa privremenu regulatornu zonu za cijeli otočki dio gdje je Sjeverna Irska primjenjivala pravila EU.

Obzirom da će Sjeverna Irska također napustiti carinsku uniju EU, morat će se uvesti punktovi između Sjevera i Juga. Kako bi se izbjeglo postavljanje fizičke granice s infrastrukturom, provjere će se vršiti elektronski ili na drugim tačkama lanca nabavke.

Parlament Sjeverne Irske se tek treba složiti s prijedlogom, koji bi se kao rješenje potvrđivao svake četiri godine.

Irska Demokratska unionistička stranka koja podržava Johnsona, već je dala zeleno svjetlo za njegov prijedlog.

Premijer Johnson je poslao revidiran prijedlog predsjedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckeru, koji je odgovorio da će se sadržaj razmatrati 'objektivno'.

Irski premijer Leo Varadkar je komentirao da prijedlog nije potpun, dok je EU pregovarač za Brexit Michel Barnier izjavio da prijedlog predstavlja napredak, ali da zahtijeva još rada kako bi se ispunila tri cilja irskog 'backstopa': nepostojanje granice, irska ekonomija i zaštita jedinstvenog tržišta.

- Nastavit ćemo raditi na postizanju sporazuma. Za EU, izbor nikad neće biti opcija 'bez sporazuma', nikada. Nastavit ćemo raditi sa britanskim timom na sporazumu koji poštuje i ispunjava tri obaveze, naglasio je Barnier.

Premijer Johnson je podvukao da je prijedlog njegova zadnja ponuda EU za nadopunjeni sporazum o Brexitu, te je upozorio da će Britanija napustiti EU krajem mjeseca bez sporazuma ako se njegov prijedlog ne prihvati.

On je u uvodnom pismu EU prijedlog nazvao 'razumnim kompromisom' koji je široka osnova za dogovor o detaljima i postizanje sporazuma.

Lider Brexit stranke Nigel Farage komentirao je da je Johnsonov prijedlog suviše sličan Sporazumu o povlačenju iz vremena Therese May koji je već tri puta odbačen od strane parlamenta.

 

#Svijet