Članak

I zvanično potvrđeno pisanje NAP-a: Sarajevo ne ostaje bez plina

Njima su se nakon višesatne rasprave pridružili i predstavnici Evropske komisije, jer do dogovora akteri sastanka nisu uspjeli doći.

(Patria) - Transport plina iz zvorničkog postrojenja "Gas promet" za Federaciju BiH, odnosno Sarajevo, bit će pušten, nakon što je zatvoren ventil jučer u osam sati. To je epilog višesatnog sastanka u Vladi FBiH. Rezultirao je na kraju kako potpisom ugovora zbog kojeg je i bila obustavljena isporuka gasa. Novinari u Vladi FBiH čekali su na press konferenciju od 15 sati.

U zgradi Vlade FBiH na sastanku su bili  prisutni federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor "BH-Gasa" Jasmin Salkić i pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Totorović te direktor “Gas prometa” Milomir Draganić.

Salkić je istakao da je ugovor potpisan i da neće biti problema s plinom. Draganić je ponovio od ranije da je snadbijevanje bilo ugroženo zbog nedefinisanog odnosa za transport, dok je Todorović otkrio da je ugovorom regulirano snadbijevanje za narednu godinu dana.

"Razlog ovako dugog sastanka jeste pronalaženje najboljeg rješenja. Neki su mediji spinovali, stvarali paniku", kazao je Salkić.

Direktor BH-Gasa istakao je da su stvorili uslove da više ne dolazi do situacija da neko prijeti nestankom gasa.

Resorni ministar Džindić istakao je da što se tiče Srbija gasa definisano je sve ugovorom, pa i mjesto primopredaje da se ne bi predavalo na sredini Drine. Transportni sistem je podijeljen i on je bio tema pregovora. Kroz Srbiju to radi Srbija gas, a od Zvornika do Šepka Gas promet.

"Jedan od osnovnih razloga za probleme jeste izostanak Zakona o plinu. FBiH i RS su dale saglasnost sada je do Vijeća ministara. Od 2015. godine nisam vidio niti jednu aktivnost da se zakon usvoji. Postoje entitetske saglasnosti. Hoće li zakon biti usvojen u istoj formi ili biti transformisan ja to ne znam. Molim Šarovića da to pusti u rad. Plin će odmah sada biti isporučivan", kazao je Džindić.

Na sastanku je bila prisutna i delegacija Evropske komisije, ali i premijer FBiH Fadil Novalić. 

#BiH