Članak

Protesti u Hong Kongu: Mladić upucan iz neposredne blizine, još 15 povrijeđenih

(Patria) – Hongkonška policija je iz neposredne blizine pucala na mladog demonstranta tokom masovnih protesta u utorak, dok je Kina obilježavala 70. godišnjicu postojanja.

(Patria) – Policija je iz neposredne blizine pucala na mladog demonstranta tokom masovnih protesta u Hong Kongu u utorak, dok je Kina obilježavala 70. godišnjicu postojanja.

Osamnaestogodišnji mladić je zadobio rane u predjelu ramena nakon što su policajci ispalili rafal. 15 osoba je povrijeđeno na različitim lokalitetima, saopćeno je iz bolnice.

Protesti i sukobi su imali za cilj da skrenu pažnju sa ekstravagantne ceremonije obilježavanja kineskog Dana državnosti.

Organizatori protesta objavili su na Twitteru da je jedan policajac ispalio nekoliko rafala na demonstrante, pri čemu je ranjena jedna osoba.

Hongkoška policija je ubrzo nakon toga odgovorila putem Facebooka da je 'velika grupa pobunjenika napala policajce', te da su životi policajaca bili 'pod ozbiljnom prijetnjom'.

Oglasio se i britanski državni sekretar za vanjske poslove Dominic Raab koji je kazao da 'iako nema izlike za nasilje, upotreba prave municije je disproporcionalna, te samo rizikuje da pogorša situaciju'.

Policija je izdala upozorenje o mogućnosti eskalacije nasilja, a Tse Chun-chung, šef za odnose s policijom komentirao je da je 'nasilje jedan korak do terorizma'.

 

#Svijet