Članak

Počinje saslušanje Benjamina Netanyahua

(Patria) – U srijedu će se iza zatvorenih vrata održati finalno saslušanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua po optužbama za podmićivanje, pronevjeru i kršenje povjerenja.

(Patria) – U srijedu će iza zatvorenih vrata početi višednevno finalno saslušanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua po optužbama za podmićivanje, pronevjeru i kršenje povjerenja.

Završno saslušanje u predsudskom postupku dolazi nakon trogodišnje istrage, i u vremenu kad se Netanyahu, nakon četiri premijerska mandata, bori za politički opstanak koji bi za njega vjerovatno značio i ostanak na slobodi. Premijer, po zakonu u Izraelu, ne mora podnijeti ostavku osim u slučaju da je osuđen, što bi u ovom slučaju moglo potrajati nekoliko mjeseci pa čak i godina.

Obnovljeni premijerski mandat za Netanyahua bi mogao značiti i imunitet, a njegovi saveznici u parlamentu su obećali da će podržati prijedlog zakona koji bi mu to osigurao.

Premijer je negirao sve optužbe, nazivajući ih 'lovom na vještice' iza kojeg stoje svi koji ga žele vidjeti izvan ureda.

Glavni tužilac Avichai Mandelblit je već nagovijestio optužnice u sva tri slučaja.

Ukoliko ga optuže za podmićivanje, Netanyahu bi mogao služiti zatvorsku kaznu od 10 godina, kao i 3 godine za pronevjeru i kršenje povjerenja.

Britanski Guardian piše da prvi slučaj uključuje navode o primanju poklona kao što su cigare, šampanjac i nakit od milijardera poput australijanskog vlasnika kazina James Packera – u zamjenu za usluge.

U drugom slučaju Netanyahua se optužuje za tajni sporazum sa najprodavanijim izraelskim listom Yedioth Ahronoth kako bi se dodatno podigao tiraž i potukla konkurencija, za protuuslugu afirmativnih napisa o premijeru.

U trećem i najtežem slučaju, Netanyahua se optužuje za plaćanje izraelskom telekom provajderu Bezeq za protuuslugu afirmativnih priča o njemu na jednoj od njihovih medijskih portala.

Netanyahu ne mora biti prisutan na predsudskom postupku koji će trajati do ponedjeljka, ali mediji pišu da bi glavni tužilac mogao odgoditi donošenje odluke za decembar pa čak i kasnije, čime bi se odgodilo i suđenje.

U srijedu bi se Netanyahu trebao susresti i sa Bennyjem Gantzom kako bi ga ponovo pokušao uvjeriti u ispravnost odluke o formiranju jedinstvene vlade. Međutim, Gantzova alijansa Plavo i bijelo izdala je saopćenje u utorak uvečer u kome se kaže da Gantz neće prisustvovati sastanku nakon zastoja u pregovorima između dvije stranke.

 

#Svijet