Objavljeno u kategoriji Svijet na 01.10.2019 18:51:00

Francuska: Potraga za poreznim utajama na društvenim mrežama

Predmet praćenja bile bi i stranice online prodaje poput E-Bay

(Patria) – Francuski parlament razmatra prijedlog uvođenja trogodišnjeg probnog praćenja pojedinaca putem društvenih mreža kako bi se utvrdile eventualne neusklađenosti između stila života koji prikazuju na Facebooku, Instagramu i Twitteru, i njihovih poreznih kartica.

Ministar javnog djelovanja i budžeta Gérald Darmanin koji je prošle godine predložio ovakav pristup, u jednoj TV emisiji je izjavio da će porezni ured na taj način 'biti u prilici vidjeti vaše brojne fotografije u luksuznom vozilu iako nemate sredstava da ga kupite, pa će utvrditi da li vam ga je posudila rodica ili djevojka, ili možda ne'.  

Na ovaj način bi se također mogle otkriti carinske utaje na stranicama za online prodaju, kao i eventualne razlike između prijavljenog boravišta i mjesta u Francuskoj gdje osoba uglavnom boravi.

Francuska Nacionalna komisija za informatiku i slobode upozorila je da vlada mora oprezno postupiti kako ne bi došlo do kršenja zakona o zaštiti podataka. Oni također smatraju da bi masovno prikupljanje podataka dovelo do promjene u ponašanju pojedinaca na mrežama, čpri čemu se ne bi više osjećali slobodnim da se izraze, piše Guardian.

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android