Članak

Rumunija i Mađarska moraju predstaviti nove kandidate za Evropsku komisiju

(Patria) – Rumunska premijerka izrazila je negodovanje nakon što je Evropski parlament odbacio imenovanje Rovane Plumb.

(Patria) – Rumunska premijerka izrazila je negodovanje jer Evropski parlament nije prihvatio imenovanje rumunske kandidatkinje Rovane Plumb za Evropsku komisiju zbog 'sukoba interesa'.

Premijerka Viorica Dăncilă izjavila je da ne postoje 'ni razlog ni dokaz' za diskvalificiranje prominentne rumunske političarke Plumb koja dolazi iz redova Socijaldemokrata. Iza Dănciline burne reakcije stoji rastuća politička kriza u Rumuniji, kao i činjenica da Evropski parlament nije zadovoljan ni sa drugim kandidatima koji dolaze iz te zemlje.

Po istom osnovu odbačeno je imenovanje mađarskog kandidata Laszla Trocsanyija što je bio politički udarac za mađarskog premijera Viktora Orbana koji ga je i imenovao.

Orban je brzo pronašao zamjenu u Oliveru Varhelyiju, njegovom vrhovnom izaslaniku u UN-u.

Oba kandidata su prvo blokirana u čevrtak od strane komisije za pravna pitanja Evropskog parlamenta i to zbog neusklađenosti u njihovim finansijskim izvještajima.

Deset članova parlamenta glasalo je protiv kandidature Rovene Plumb, šest je glasalo za, a dvoje je bilo suzdržano. Navodno se radi o neusklađenosti između njene izjave o imovini u Rumuniji, i one u EU.

Bivši mađarski ministar pravde Trocsanyi je pored ostalog i osnivač odvjetničke ureda Nagy & Trócsányi. Iako je prestao s radom 2007. godine, još uvijek ima dionice u kompaniji, piše Euronews.

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen će zvanično pozvati vlade Mađarske i Rumunije da predstave nove kandidate.  

 

 

#Svijet