Članak

Dok Kina obilježava 70. godišnjicu osnivanja, Hong Kong nastavlja proteste

(Patria) – Višemjesečni protesti u Hong Kongu koji su prerasli u masovni pokret, nastavili su se na 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine.

(Patria) – Višemjesečni protesti u Hong Kongu koji su prerasli u masovni pokret, nastavili su se na 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine.

Cilj masovnih protesta koji su se nastavili u ponedjeljak i utorak je da zasjene ekstravagantnu vojnu paradu u Beijingu. Hongkonška policija je upozorila da bi protesti mogli eskalirati u nasilje.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u svom obraćanju podvukao neophodnost jedinstva kineske populacije, kao i stabilnosti u kineskim administrativnim regionima, kao što je Hong Kong.

- Na svom putu progresa Kina se mora pridržavati principa mirne reunifikacije i koncepta jedna zemlja, dva sistema, održavati trajni prosperitet i stabilnost u posebnim administrativnim regijama Hong Kongu i Macao, promovirati razvoj veza preko Tjesnaca i ujedinjenja sveukupne kineske populacije kako bi se nastavili boriti za potpuno ujedinjenje naše domovine, kazao je predsjednik.

On je u svom govoru naglasio da 'nema sile koja može poljuljati status ove velike nacije. Nema sile koja može zaustaviti kineski narod i kinesku naciju koja ide naprijed'.

Predsjednik je nosio sivo Mao odijelo i promatrao paradu sa istog mjesta na kojem je stajao stajao Mao kada je 1. oktobra 1949. obznanio da je osnovana Narodna Republika Kina.

Nasilje na ulicama Hong Konga nastavilo se i tokom vikenda, kao i fizički obračuni policije sa demonstrantima.

 

 

#Svijet