Članak

Slučaj 'Ukrajina': Giuliani odbija saradnju zbog 'stranačke pristrasnosti'

Odvjetnik Donalda Trumpa Rudy Giuliani kazao je da će odbiti saradnju sa Adamom Schiffom.

(Patria) – Rudy Giuliani, odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se nalazi pod velikim pritiskom i prijetnjom opoziva zbog slučaja 'Ukrajina', stavio je do znanja da će možda odbiti saradnju sa komisijom kongresa koja vodi istragu.  

Podsjetimo, predsjednik Trump nalazi se pod istragom zbog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zeleniskyim u kojem navodno zahtijeva informacije o Hunteru Bidenu, sinu njegovog demokratskog rivala Joe Bidena, koji je inače u odboru ukrajinske energetske kompanije.

Giuliani je u emisiji kanala ABC izjavio da ne želi sarađivati sa Adamom Schiffom, predsjedavajućim obavještajnog komiteta zbog njegove, kako kaže, 'stranačke politike' umjesto traganja za istinom.

- Ne želim sarađivati s Adamom Schiffom. Mislim da bi Adam Schiff trebao biti otpušten. Ako ga otpuste, a postave neutralnu osobu koja nema predubjeđenje o slučaju...'

Time je bivši gradonačelnik New Yorka stavio do znanja da ipak neće odbiti saradnju, naročito ako to od njega zatraži predsjednik Trump, piše Guardian.

Istovremeno, Schiff tvrdi da je 'potrebno mnogo truda kako bi se saznalo šta je Giuliani radio u Ukrajini', te da će se na temelju tih saznanja ocijeniti da li je potreban kao svjedok u slučaju.

Republikanac Jim Jordan koji je također u nadzornoj komisiji, komentirao je u programu CNN-a da je zviždač bio 'politički pristrasan' te da nema informacije iz prve ruke. 'Čuo je nešto od nekoga, i ima političko predubjeđenje', drži Jordan.

Trump je o zviždaču rekao da se ponio 'poput špijuna', te da bi se 'Demokrati trebali izviniti' nakon što je objavljen transkript razgovora.

 

#Svijet