Članak

Sebastian Kurz ubjedljivi pobjednik parlamentarnih izbora

(Patria) – Lider Narodne stranke Sebastian Kurz odnio je očekivanu pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima u Austriji.

(Patria) – Lider austrijske Sebastian Kurz odnio je očekivanu pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima u Austriji.

Obzirom na postignuti rezultat od 37,1% nije postignuta većina potrebna za formiranje vlade, te je pred najmlađim kancelarom u Evropi odluka o tome s kim će njegova konzervativna Narodna stranka ući u koaliciju.

Podsjetimo, Kurzova koalicija sa desničarskom Slobodarskom strankom se raspala u junu zbog skandala u koji je upleten njen lider Heinz-Christian Strache.

Socijaldemokrati su odmah iza Narodne stranke sa 22,6%, desničarska Slobodarska stranka osvojila je 16,7%, Zeleni 13,0%, a liberalna stranka Neos 7,8% glasova. Finalni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak.

U međuvremenu je zemlju vodila privremena vlada jer je 33-godišnjem kancelaru Kurzu u junu izglasano nepovjerenje zbog skandala u koji je umiješan njegov koalicijski partner Strache.

Kurz je najavio da će, ukoliko pobijedi, obaviti razgovor sa svim strankama. Špekulira se da su njegov uži izbor ponovo Slobodarska stranka ili Zeleni i liberalni Neos.

#Svijet