Objavljeno u kategoriji Svijet na 28.09.2019 18:07:00

Američki izaslanik za Ukrajinu podnio ostavku

Podnio ostavku zbog rastućeg pritiska istrage

(Patria) – Kurt Volker, specijalni američki izaslanik za Ukrajinu podnio je ostavku zbog daljeg usložnjavanja situacije i rastućeg pritiska za opoziv američkog predsjednika, prenose agencije.

Volker, za koga se u izvještaju zviždača kaže da je pomagao ukrajinskom predsjedniku Volodymyru Zelenskiyom da izvršava navodne Trumpove zahtjeve za informacijama o sinu demokratskog rivala Bidena, trebao bi se pojaviti pred američkim kongresom iduće sedmice.

Kongres je također pozvao državnog sekretara Mike Pompea da preda dokumente koji se tiču kontakata koje su predsjednik i njegov odvjetnik imali sa vladom Ukrajine jer postoje saznanja da je Volker pomogao da se organizira sastanak između Trumpovog odvjetnika Rudyija Giulianija i bliskog savjetnika ukrajinskog predsjednika. Navodi se da je Giuliani pokušavao uvjeriti vladu Zelenskiyog da istraži sina potencijalnog predsjedničkog demokratskog kandidata na narednim izborima, Joe Bidena.

Njegov sin Hunter Biden bio je član odbora ukrajinske energetske kompanije, ali istraga nije pronašla bilo kakve nepravilnosti.

U pismu koje je kongres uputio Pompeu između ostalog se navodi da se dio istrage odnosi na 'nivo do kojeg je predsjednik Trump ugrozio nacionalnu sigurnost pritiskom na Ukrajinu da se umiješa u naše izbore 2020., kao i zadržavanja sigurnosne podrške za Ukrajinu odobrene od strane kongresa kako bi se branila od ruske agresije'.  

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android