Članak

Brexit: 31. oktobar iza ugla, ni traga od sporazuma

(Patria) – Britanski ministar za Brexit Steve Barclay izjavio je da su Velika Britanija i EU još uvijek daleko od postizanja sporazuma u uvjetima napuštanja bloka.

(Patria) – Britanski ministar za Brexit Steve Barclay izjavio je da su Velika Britanija i EU još uvijek daleko od postizanja sporazuma o uvjetima napuštanja bloka, ali da je sporazum moguće postići.

Rok za Brexit je 31. oktobar, ali je britanski parlament izglasao zakon koji zahtijeva od premijera Borisa Johnsona da zatraži od EU produžetak roka ukoliko ne postigne sporazum o Brexitu prije njegovog isteka.

Ministar vanjskih poslova Irske Simon Coveney koji se također susreo sa Barnierom u petak u vezi sa gorućim pitanjem irske granice, prenio je da je EU još uvijek voljna da pregovara, ali samo ako od Velike Britanije dobije 'ozbiljan prijedlog'.

- To se još uvijek nije desilo i sve dok se ne počne pisati ozbiljan prijedlog, praznine koje su trenutno velike će ostati. A vrijeme ističe, kazao je Coveney novinarima i dodao da je odgovornost na premijeru i njegovom timu, a da je Irska otvorena za produženje roka za Brexit što je, po njemu, bolje rješenje od izlaska bez sporazuma.

Premijer Johnson ne odstupa od svog cilja da izvede Veliku Britaniju iz EU sa 31. oktobrom, 'sa ili bez sporazuma', kako to običava reći.

 

 

#Svijet