Članak

Austrija spremna za izbore: Sebastian Kurz favorit anketa, s kim će u koaliciju

(Patria) – U Austriji će se u nedjelju održati parlamentarni izbori.

(Patria) – U Austriji će se u nedjelju održati parlamentarni izbori, četiri mjeseca nakon objave skandaloznog video zapisa koji je uzrokovao raspad koalicije krajnje desnice i konzervativaca formirane 2017. godine.

Rezultati anketa pokazuju da bivši kancelar Sebastian Kurz ima veliku šansu za pobjedu, ali i to da će mu trebati koalicioni partneri kako bi osigurao većinu.

Još uvijek nije poznato da li će se Kurz vratiti svom starom savezniku FPO (Freedom Party of Austria, krajnja desnica, populistička nacionalno-konzervativna stranka) ili će promijeniti smjer u potrazi za novim partnerima.

Koalicijska vlada se raspala ubrzo nakon što je lider krajnje desnice i podkancelar Heinz-Christian Strache bio primoran da podnese ostavku nakon što se u javnosti pojavio video snimak koji prikazuje Strachea na Ibizi dok nudi pomoć rođaci ruskog oligarha u pogledu državnih ugovora, te joj savjetuje kako da izbjegne finansijske zakone.

Izbori će pokazati da li je i u kojoj mjeri skandal uticao na popularnost austrijske desnice.

Istovremeno, Kurz se mudro postavio kao žrtva skandala, te se uglavnom ne smatra umiješanim. Njegova Narodna stranka (OVP) vodi u anketnim istraživanjima sa oko 34% podrške.

Politički analitičar Peter Filzmaier drži da će razočarani simpatizeri FPO-a samo preći u OVP.

I drugi politički eksperti smatraju da je najbolje i najlakše zadržati ranije oprobanu koaliciju jer će FPO imati benefit od 20% podrške za desnicu (rezultat ankete) i tako osvojiti većinu.

Dvije stranke dijele zajedničke stavove u pogledu mnogih političkih i društvenih pitanja, a žestoko se protive imigraciji.

#Svijet