Članak

Provokativni Johnson pozvao parlament da izglasa nepovjerenje, Bercow atmosferu nazvao 'toksičnom'

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je parlament da vladi izglasa nepovjerenje.

(Patria) – Nakon što je Vrhovni sud Velike Britanije presudio da je odluka premijera Borisa Johnsona o suspendiranju parlamenta nezakonita, on je na prvoj sjednici parlamenta nakon pauze u radu, pozvao zakonodavce da njegovoj vladi izglasaju nepovjerenje.

Johnson je govorio sa sarkazmom i prkosom te su njegove izjave izazvale snažne i negativne reakcije zakonodavaca, naročito iz redova opozicije.

Nešto kasnije, parlamentu se obratio i Johnsonov stranački kolega Jacob Rees Mogg sa izjavom da, ukoliko bilo koji lider opozicije zatraži da se izglasa nepovjerenje, vlada će to prihvatiti. Naglasio je da je ponuda 'vremenski ograničena'.

Johnson je komentirao da je 'narodu dosta' i da se 'parlament mora skloniti s puta ili izglasati nepovjerenje i konačno se suočiti sa glasačima'.

Atmosfera sjednice parlamenta dovedena je do usijanja te je predsjedavajući Donjeg doma John Bercow zatražio od prisutnih članova da 'smanje ton i tretiraju jedni druge kao oponente a ne neprijatelje'.

- Vladala je atmosfera kakvu nisam vidio u zadnje 22 godine u parlamentu... atmosfera je bila toksična, komentirao je Bercow.

Na meti kritika ponajviše se našao sam Johnson zbog 'uvredljive, provokativne i djeljive retorike'.

#Svijet