Objavljeno u kategoriji Biznis na 26.09.2019 11:37:00

Šarović sa delegacijom iz Malezije: Uskoro izvoz mesa goveda i ovaca

Šarović sa delegacijom Malezije

SARAJEVO, (Patria) - „Bosna i Hercegovina uskoro treba da dobije i dozvolu za izvoz mesa goveda i ovaca u Maleziju i za to su već ispunjeni ključni uslovi traženi od strane ove zemlje“, rečeno je danas na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sa ministrom unutrašnje trgovine Malezije Datuk Seri Saifuddin Nasutiion Ismailom.

„Zahtjev za odobrenje izvoza sa svim, do sada traženim odgovorima, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarija za veterinarstvo BiH su, na traženje malezijske strane, već
podnijeli. Mi imamo potreban kvalitet i za nas je ključno da uspješno ispunjavamo evropske standarde, zbog čega imamo razvijenu trgovinu ne samo sa EU nego i sa Turskom i Rusijom“, naglasio je ministar Šarović.

Sagovornici su se usaglasili da proces dobijanja dozvole za izvoz mesa treba kompletirati što prije kako bi domaći privrednici počeli sa izvozom mesa na ovo značajno tržište. Malezija naime 80%
mesa i mesnih proizvoda uvozi iz drugih zemalja. Dogovoreno je i preduzimanje koraka na ubrzanju stupanja na snagu ranije potpisanog Sporazuma o trgovinskim odnosima između BiH i Malezije, kako bi se, osim za meso, otvorila vrata trgovinskoj razmjeni i drugih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla.

Na sastanku je konstatovano da ukupna saradnja sa Malezijom ide uzlaznom putanjom, posebno u oblasti turizma. Godišnje Bosnu i Hercegovinu posjeti oko 20.000 malezijskih turista.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android